Πολιτιστικά

Με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών ανακατασκευής και αναβάθμισής τους, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Σπηλαίων Διρού.

Η πορεία του συνόλου των έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξετάστηκε στη συνάντηση εργασίας, παρουσία και του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, που είχαν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σημαντικά ζητήματα στην γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, υπό την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Λακωνίας Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Στα πλαίσια της δράσης των «Ομοίων της Μάνης» με θέμα «Συμμαχία απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό στη βάση της εθνικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας με εργαλεία την τέχνη, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την άθληση» για το 2020, το Ινστιτούτο, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά μαθήματα τέχνης στην Μάνη.

Σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την ανακαίνιση του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης έκανε δήλωση.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εστιάζει στην ενότητα, αλλά και την ποιότητα, όσον αφορά τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ξεκινήσει επίσημα τον εορτασμό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα έχει περίπτερο αφιερωμένο αποκλειστικά στην προβολή του επαναστατημένου Μοριά.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης θα ανεγερθεί σε χώρο ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, βόρεια της Ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ανακοινώνει την επαναλειτουργία των εννέα Μουσείων του, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, με δωρεάν είσοδο έως το τέλος Ιουνίου.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα και την περιφερειακή σύμβουλο Λακωνίας και πρόεδρο της Επιτροπής για την διοργάνωση Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Με τηλεδιάσκεψη έγινε η συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τον επόμενο χρόνο.

Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη είχε ο Bουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, στην οποία συζητήθηκε το σύνολο των έργων πολιτισμού της Λακωνίας.

Θανάσης Δαβάκης: «Καμία απώλεια πόρων για τα έργα πολιτισμού της Λακωνίας». Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας επισκέφθηκε ο Θανάσης Δαβάκης.

Ύστερα από προσπάθειες πολλών για αρκετά χρόνια ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης των παραπηγμάτων και ανάπλασης - ανάδειξης του χώρου όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό ρωμαϊκής εποχής, της λεγόμενης «Οικίας της Ευρώπης».

Στο άρθρο του Myke Cole στο The New Republic της 1/8/2019 με τίτλο The Sparta Fetish Is a Cultural Cancer, απαντά ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η γνωμοδοτική επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προβάλλει ορισμένα από τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Με σύνθημα «Ελάτε να ανάψουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας» φωταγωγήθηκαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε Γύθειο και Αρεόπολη, σημαίνοντας την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Με το σύνθημα «Ανάβουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας» ξεκινούν και επίσημα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο Μυστράς (το Παλάτι και οι ναοί Ευαγγελίστριας και Αγιος Δημήτριος), το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Αμύκλαιο και πολιτιστική διαδρομή.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, τιμώντας το έργο των δυο κορυφαίων Λακώνων ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, τοποθέτησε τις μαρμάρινες προτομές τους στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού στο Γύθειο.

Την ευθύνη της διοργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ανέλαβε η Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, τιμώντας το έργο των δυο κορυφαίων Λακώνων ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, αποφάσισε την τοποθέτηση των μαρμάρινων προτομών τους στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού, στο Γύθειο.

H Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης σε μία μοναδική μουσική συναυλία στο Γεράκι την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 με σκοπό την ανάδειξη του έργου μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Ο Δήμος Μονεμβασίας στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της Απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς πραγματοποιεί εορταστικές εκδηλώσεις στις 21, 22 & 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 στη Μονεμβασιά.