Δήμος Ανατολικής Μάνης


Η εκδήλωση για τα Αποκαλυπτήρια των προτομών των Λακώνων ποιητών Ρίτσου και Βρεττάκου στο Δήμο Ανατολικής Μάνης

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, τιμώντας το έργο των δυο κορυφαίων Λακώνων ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, αποφάσισε την τοποθέτηση των μαρμάρινων προτομών τους στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού στο Γύθειο.


Τα αποκαλυπτήρια των προτομών πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού στο Γύθειο σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας 2019.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου και ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από την δρ. Αρχαιολόγο κα Μαρία Τσούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.


Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' και ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο ποιητών.


Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του,μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αξίζει να θυμόμαστε για μεν τον Γιάννη Ρίτσο το στίχο «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις» για δε τον Νικηφόρο Βρεττάκο τους στίχους για την αξία της ελληνικής γλώσσας «κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους θα τους μιλήσω ελληνικά».


Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πλήθος κόσμου καθώς και η κόρη και η νύφη του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κύκλο τραγουδιών της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου. Τις προτομές φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου από την Λάγεια της Μάνης (πηγή φωτο Ι.Μ Μάνης).

======