Επικαιρότητα - 12/5/2020


Θανάσης Δαβάκης : «Καμία απώλεια πόρων για τα έργα πολιτισμού της Λακωνίας». Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας επισκέφθηκε ο Θανάσης Δαβάκης

Συνάντηση εργασίας είχε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), κ. Ευαγγελία Πάντου, ο Bουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

"Είχα σήμερα το πρωί μία εποικοδομητική συνεργασία και ενημέρωση με τη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευαγγελία Πάντου: ΝΑΜΣ (Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης), Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, ζητήματα φυλακτικού προσωπικού, Μυστράς, Γεράκι, Μονεμβασιά, Μάνη, Αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, ελληνιστικό Γεφύρι Ξηροκαμπίου, Ιερό Αμυκλαίου Απόλλωνα και άλλα, ήταν μερικά από τα θέματα για τα οποία είχα πλήρη ενημέρωση.

Ευχαριστώ αυτή και τους συνεργάτες της για τη προσπάθεια που καταβάλουν για τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα στη διάθεσή τους!"

Θανάσης Δαβάκης : Καμία απώλεια πόρων για τα έργα πολιτισμού της Λακωνίας
 
Σχετικά με την κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, με θέμα τα έργα πολιτισμού στη Λακωνία, ο Βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:

"Διάβασα με προσοχή την ερώτηση του καλού συναδέλφου, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σχετικά με τη χρηματοδότηση των έργων πολιτισμού στη Λακωνία.

Πράγματι, τα έργα που αναφέρει εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προσεκτικός παρατηρητής, όμως, θα διαπιστώσει - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει ο συνάδελφος - ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις φέρουν ημερομηνία 20 περίπου ημερών προ της διενέργειας των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου! Γεγονός που είναι εύκολο για να εξαγάγει ο καθένας τα συμπεράσματά του ...

Και τούτο γιατί η ένταξη αυτών των έργων στο ΠΔΕ, κατά την προεκλογική περίοδο, έγινε χωρίς αυτά να είναι ώριμα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες και κατά συνέπεια χωρίς σωστούς προϋπολογισμούς. Με άλλα λόγια, όλα στο βωμό των προεκλογικών υποσχέσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ μας είχε συνηθίσει.

Επικοινώνησα με την υπουργό Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία με διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η υλοποίηση των εν λόγω έργων θα προχωρήσει είτε με ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, είτε με επανένταξη στο ΠΔΕ, με σωστούς όρους αυτή τη φορά και όχι με περικομμένους προϋπολογισμούς.

Η περικοπή των προϋπολογισμών ήταν ένα εφεύρημα της προηγούμενης κυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιήσει τους πάντες και να χωρέσει τα πάντα. Γνώριζε άλλωστε ότι δεν θα ήταν αυτή μετά τις εκλογές που θα τους εφάρμοζε.

Ένα είναι βέβαιο, η Λακωνία δεν θα απωλέσει πόρους και αυτοί θα ενισχυθούν ορθολογικά, αφού ανακατανεμηθούν σε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης".

=======