Αγροτικά

Eπέκταση του χρόνου καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019, από την 31η Μαρτίου στην 31η Μαΐου 2020, για όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους οι οποίοι εξακολουθούν να την οφείλουν.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπέγραψε απόφαση με την οποία συγκροτείται ομάδα εργασίας για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων.

Συνάντηση είχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης με εκπροσώπους των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.

«Μας ενδιαφέρουν ως Περιφέρεια τα ζητήματα καινοτομίας στη γεωργία προκειμένου να έχουμε μια ανταγωνιστική γεωργία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Αυτό αναφέρθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη με τη συμμετοχή διευθυντών και στελεχών από τις ΔΑΟΚ και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Συνάντηση είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης και οι σύλλογοι των Λακώνων κτηνοτρόφων, μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη.

Δαβάκης : «Το ελαιόλαδο και οι ελιές είναι από τα πιο διεθνώς ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα και ατμομηχανή των εξαγωγών του πρωτογενούς μας τομέα, αποτελούν δε κορυφαία προϊόντα της λακωνικής γης».

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι 15 Ιουνίου 2019 (η αρχική προθεσμία έληγε την 15η Μαΐου 2019).

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ στα γραφεία του σύσκεψη με θέμα «Ζημιές στις καλλιέργειες από το χαλάζι, τον παγετό και τις πλημμύρες και αντιμετώπιση τους».

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στο Δήμο Ευρώτα, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Η εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Π.Ε Λακωνίας για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, με θέμα «Αποτίμηση των ζημιών που προήλθαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Λακωνία»

Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης ορίζεται η περίοδος από 4 Μαρτίου 2019 έως 15 Μαΐου 2019  και ως περίοδος έγκρισης αυτών η μετά την 16η Μαΐου 2019 περίοδος.

Δηλώσεις ζημιάς ΕΛΓΑ στους Δήμους Ευρώτα και Μονεμβασίας. Ανακοίνωση για δηλώσεις ζημιάς από χαλάζι της 12/1/2019 στο Δήμο Ευρώτα και δηλώσεις ζημιάς ΕΛ.Γ.Α. για ΠΑΓΕΤΟ της 6/1/2019 στο Δήμο Μονεμβασίας.

Απαντήσεις στα Ερωτήματα του Θανάση Δαβάκη που αφορούν στις αποζημιώσεις που ζητούν οι παραγωγοί του Δήμου Ευρώτα έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Λακωνίας

Τα κρίσιμα και άμεσης προτεραιότητα θέματα που απασχολούν τους συνεταιρισμούς και τους αμπελουργούς της χώρας συζήτησε με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο ΕΛΓΑ καλεί να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης για το σύνολο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από το ΧΑΛΑΖΙ της 16-11-2017 στις κοινότητες ΜΟΛΑΩΝ και ΠΑΚΙΩΝ.

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το αίτημα των αγροτών του Δήμου Ευρώτα να ενταχθούν, λόγω της καταστροφής από τη χαλαζόπτωση του Νοεμβρίου 2017, στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Aνακοινώνεται ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, των οποίων η σταφυλική παραγωγή τους προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019.

Ανακοινώνεται ότι έχει γίνει αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ για την ανεμοθύελλα της 27ης, 28ης & 29ης Σεπτεμβρίου 2018 που προκάλεσε ζημιές σε ελιές καλαμών στην τ.κ Γερακίου και τ.κ Ζαραφώνας Δήμου Ευρώτα.

Να αλλάξει η πρόταση της Κυβέρνησης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς & ειδικά μειονεκτήματα ώστε να περιληφθούν κοινότητες της Λακωνίας, ζητά ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Εξάμηνη παράταση της προθεσμίας υποβολής φακέλου ηλεκτροδότησης για αρδευτική εκμετάλλευση στη ΔΕΗ για τους δικαιούχους αγρότες, αλλά και την ενίσχυση της με το απαραίτητο προσωπικό, ζητά ο Βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Λακωνίας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους συναδέλφους αγρότες που επλήγησαν για άλλη μια χρονιά, αυτήν την φορά από τις χαλαζοπτώσεις την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη στον Δήμο Σπάρτης.

Συνέντευξη έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης ανακοινώνοντας το πλάνο των πληρωμών των αγροτών για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δυνατή βροχή και σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης το απόγευμα της Τρίτης 11/9/2018 - Ζημιές σε ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές.

σελ. 1η