Συμβουλευτική Επιτροπή Π.Ε Λακωνίας


Η εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, με θέμα «Αποτίμηση των ζημιών που προήλθαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Λακωνία»

Εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής

προς :
Τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη
Κοιν. - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
          - Υπουργείο Οικονομικών
          - ΕΛΓΑ

Παρόντες
Ο πρόεδρος : Παπαδάκος Σπυρίδων
Τα μέλη: Μπλέτας  Πέτρος, Γκολέμης Αναστάσιος, Αναγνωστάκος Χρήστος, Σκαφίδας Γεώργιος

Συνεδρίασε σήμερα 30/1/2019 και ώρα 14:00 μ.μ. η Επιτροπή με μοναδικό θέμα την αποτίμηση των ζημιών που προήλθαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν το νομό και ειδικότερα τον Δήμο Ευρώτα κ.λ.π. Μετά από λεπτομερή ανάλυση και εκτεταμένη συζήτηση εισηγούμαστε στον κ. Περιφερειάρχη τα κάτωθι:

1.    Ζητούμε λόγω των τεράστιων προβλημάτων : παγετός, χαλαζοθύελλα και πλημμύρες, το πάγωμα των οφειλών προς τις τράπεζες, την εφορία και τον ΕΦΚΑ όλων των πληγέντων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των επιχειρήσεων, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, (μεταποίηση, συσκευασία και χυμοποίηση).
2.    Την άμεση εκτίμηση των ζημιών, προκειμένου να εκδοθούν τα πορίσματα, για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο άλλων πληγέντων περιοχών του νομού που δεν έχουν τελειώσει οι εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση παρά τον μεγάλο χρόνο που έχει παρέλθει.
3.    Πρόταση της Επιτροπής, ο χωρισμός της πληγείσας περιοχής σε ζώνες. Ζητάμε την κατάργηση της εξατομίκευσης γιατί ποτέ δεν απέδωσε χρονικά και ποιοτικά το μέγεθος των ζημιών.
4.    Να πιστωθούν στο λογαριασμό των πληγέντων παραγωγών χρήματα που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 50% της πληγείσας παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα, βάση της δήλωσης ΟΣΔΕ και της εκτίμησης των ζωνών από τον ΕΛΓΑ.
5.    Ζητάμε την ιδιαίτερη προσοχή του ΕΛΓΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η  καταστροφή που έχει υποστεί το μανταρίνι λόγω της ευαισθησίας του από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση που το έχει κάνει 100% ακατάλληλο και δεν υπάρχει διέξοδος στη χυμοποίηση.
Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις μας θα γίνουν  αποδεκτές από τους αρμόδιους φορείς ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής
Παπαδάκος Σπυρίδων

=======