Δήμος Ανατολικής Μάνης - 187η Επέτειος Μάχης Διρού


Η Μάνη τίμησε τις δρεπανηφόρες μανιάτισσες


Το τετραήμερο από 27- 30 Ιουνίου 2013 η Μάνη τίμησε τις ηρωικές μανιάτισσες, γυναίκες λεβεντόκορμες, μελαχρινές, σταράτες, περήφανες και λυγερές, με περηφάνια, τιμή, θάρρος και αρετή, με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν τον Ιούνιο του 1826 στο ακρογιάλι του Διρού τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ.


Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων για την 187η επέτειο της μάχης του Διρού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου και παρουσία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο, εψάλλη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου η καθιερωμένη Δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της μανιάτισσας και κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρόεδρος της Διεθνούς Παλλακωνικής Ομοσπονδίας κα. Ειρήνη Μουσταφέλλου.

Δείτε το VIDEO από τις φετινές εκδηλώσεις στο χώρο του μνημείου της μανιάτισσας

Για παλαιότερους υπολογιστές και συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας δείτε το ίδιο video πατώντας εδώ http://youtu.be/Jj0KYn3UPUE

Στις φετινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ παρών στη Δοξολογία ήταν και ο Αναπληρωτής Υπoυργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Παρόντες επίσης ήσαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Διοικητής της 4ης Μεραρχίας υποστράτηγος Σεραφείμ Χατζημιχαηλίδης, o Διοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης ταξίαρχος Δημήτρης Μακρής, ο Διοικητής του 3ου τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου αντισυνταγματάρχης Χαράλαμπος Συνοδινός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ηλίας Μητσέας, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου πυραγός Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο υπολιμενάρχης Γυθείου Σημαιοφόρος Λ.Σ. Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας καθώς επίσης και πολλοί εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της Μάνης και πολίτες.

Επιπλέον ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος τίμησαν έναν ξεχωριστό Μανιάτη τον Δημήτρη Καλφακάκο, ο οποίος δημιούργησε το ΝΙΚΑΝΔΡΟ και επί προεδρίας του καθιερώθηκαν οι πανελλήνιοι σκοπευτικοί αγώνες που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της εορτής της μάχης του Διρού. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η 15 χρονη αθλήτρια Σοφία Μυλωνάκου δεύτερη παγκόσμια νικήτρια στους αγώνες παγκρατίου που διεξήχθησαν το φθινόπωρο του 2012 στο Δήμο Ευρώτα κατέθεσε στο μετάλλιό της στο άγαλμα της Μανιάτισσας.

Μία κίνηση που απέσπασε τον έπαινο όλων γιατί η Σοφία ακολουθώντας τα βήματα και τις αρχές των δρεπανηφόρων μανιατισσών δεν κράτησε για τον εαυτό της το μετάλλιο της  υπέρτατης μέχρι σήμερα αθλητικής της διάκρισης , αλλά το κατέθεσε κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στο μνημείο της μανιάτισσας, καταγράφοντας έτσι ότι ο αθλητισμός πάνω από όλα ποιεί ήθος.

Δείτε ΕΔΩ το VIDEO απο το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 το απόγευμα όπου οι σύγχρονες μανιάτισσες με τα δρεπάνια τους αναβίωσαν αυτόν το Ιερό Αγώνα, και μάλιστα στο χώρο απόβασης των Τουρκοαιγυπτίων, στην παραλία της Χαλικιάς. Εκατοντάδες πολιτών παρακολούθησαν το τελετουργικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, αποσπώντας τις θετικότερες των εντυπώσεων.