Δήμος Ανατολικής Μάνης - 187η Επέτειος Μάχης Διρού


Το τετραήμερο από 27 - 30 Ιουνίου 2013 η Μάνη τίμησε τις ηρωικές μανιάτισσες, γυναίκες λεβεντόκορμες, μελαχρινές, σταράτες, περήφανες και λυγερές, με περηφάνια, τιμή, θάρρος και αρετή, με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν τον Ιούνιο του 1826 στο ακρογιάλι του Διρού τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 το απόγευμα οι σύγχρονες μανιάτισσες με τα δρεπάνια τους αναβίωσαν αυτόν το Ιερό Αγώνα, και μάλιστα στο χώρο απόβασης των Τουρκοαιγυπτίων, στην παραλία της Χαλικιάς.

Για παλαιότερους υπολογιστές και συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας δείτε το ίδιο video πατώντας εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Pb_uOuvjU6I

Εκατοντάδες πολιτών παρακολούθησαν το τελετουργικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, αποσπώντας τις θετικότερες των εντυπώσεων. Στην όλη προσπάθεια καθοριστική ήταν η συμβολή του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Τον οφειλόμενο φόρο τιμής κατέθεσαν - μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη χοροστατούντος του πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου - οι εκπρόσωποι των μανιάτικων συλλόγων.