ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.


 

  Συνάντηση μεταξύ των δήμων της Λακωνίας πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Ευρώτα (Σκάλα), κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου κ. Ιωάννη Γρυπιώτη.

 

17/8/2011

 Θέμα της συζήτησης ήταν η μεταφορά των μαθητών Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δήμους, από 1ης Ιουλίου τρέχοντος έτους.

  Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Γεώργιος Συνοδινός, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ιωάννης Κολιάκος, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ , ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Σπάρτης «Η ΑΠΕΛΛΑ» , ο πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί – Αγοραίο «Ο ΕΥΡΩΤΑΣ» και υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των δήμων.

  Μετά από διεξοδική συζήτηση και εξετάζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) αναφορικά με τη μεταφορά των μαθητών, η τελευταία ανατίθεται στην αρμοδιότητα των δήμων, χωρίς όμως την ύπαρξη των ανάλογων πιστώσεων (από τις ΚΑΠ). Επομένως, χωρίς τη μη έγκυρη έκδοση της ΚΥΑ, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση κατέληξαν στα εξής βήματα:

Να προχωρήσουν στους προβλεπόμενους διαγωνισμούς μέχρι τις 31-08-2011 και ταυτόχρονα να θέσουν στην Επίτροπο το εξής ερώτημα: «αν και κατά πόσο είναι νόμιμο να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις».

Να διεκδικήσουν - απευθυνόμενοι στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας - την παράταση της μεταφοράς των μαθητών από την Περιφέρεια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή μέχρι την 30η Ιουνίου 2012 (σημειωτέον, ο Δήμος Ευρώτα, με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, αποστέλλοντας έγγραφα στα ανωτέρω Υπουργεία, ζήτησε και πέτυχε την παράταση μέχρι τις 31 – 12- 2011).

  Αυτό, όμως, δεν αρκεί κι έτσι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, με σκοπό να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα  - η μεταφορά των μαθητών, δηλαδή, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, να γίνεται από την Περιφέρεια, η οποία διαθέτει και την ανάλογη εμπειρία. Επισημαίνεται ότι, με το ανωτέρω αίτημά μας δεν αποποιούμαστε, σε καμία περίπτωση των ευθυνών μας, τουναντίον, στοχεύουμε στην καλύτερη προετοιμασία του δήμου μας.

  Τέλος, αποφασίστηκε ο συντονισμός των ενεργειών μαζί με τους 26 (είκοσι έξι) δημάρχους της Πελοποννήσου, καθώς επίσης να συγκληθεί η ΤΕΔΚ Λακωνίας.