Επικαιρότητα - 24/8/2020


Την πληγείσα περιοχή της Μάνης επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης

Την Μάνη επισκέφθηκε σήμερα (24/8/2020) ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, για να δει από κοντά την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην περιοχή από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, διαβεβαίωσε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Δυστυχώς ήταν η τρίτη φωτιά μέσα σε 15 ημέρες στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Καταρχήν, θέλω να συγχαρώ τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον κ. Κολοκούρη, τον συμπατριώτη μας, και όλα τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Έχουν δράσει με αυταπάρνηση και μας έχουν σώσει από χειρότερες ζημιές, από χειρότερα κακά, σε πλήρη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, το Δήμο Ανατολικής Μάνης, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη.

Γνωρίζω ότι από την πρώτη στιγμή ήταν εδώ όλοι οι βουλευτές του νομού. Υπήρξε συμπαράσταση από όλες τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης στην Λακωνία. Το Κράτος έδρασε οργανωμένα και συντονισμένα και ευτυχώς, τουλάχιστον, δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές και είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι ζημιές σε κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των κατοικιών κ. Δήμαρχε να γίνουν άμεσα όλες οι καταγραφές και οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα αυτήν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των ζημιών στον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα, είναι όλα αυτά αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βορίδης, ήταν εδώ όλες αυτές τις ημέρες. Έχει προσωπική άποψη για τα πράγματα. Σήμερα, έχει σύσκεψη με τους αρμόδιους και είναι απολύτως βέβαιο ότι όλα θα γίνουν, όπως πρέπει, γρήγορα και συντονισμένα. Και ελπίζω αρχηγέ να έχουμε και νεότερα από την έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικούς Σώματος, γιατί είναι κρίμα το ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους καταστροφές στην πανέμορφη Μάνη, όπως και οπουδήποτε αλλού στην πανέμορφη πατρίδα μας. Εύχομαι σήμερα να ολοκληρωθεί με τον τρόπο που είπατε η οριστική κατάσβεση της φωτιάς και η περιοχή μας να μπει στον κανονικό της ρυθμό».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προκειμένου να διαμορφώσει ίδια άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Ανατολικής Μάνης εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή, επισκέφθηκε σημεία που επλήγησαν και είχε επαφές με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Ο κ. Βορίδης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, Πέτρο Ανδρεάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θοδωρή Βερούτη και τους τοπικούς βουλευτές επισκέφθηκε τις κοινότητες Βαχού, Γέρμας, Καρβελά, Σκαμνακίου, Χοσιαρίου, Νιοχωρίου, Δροσοπηγής και Καρυούπολης και ενημερώθηκε για τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά σε δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο στο Γύθειο. Σε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές των Ομάδων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και της Περιφέρειας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες καθώς και τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι κάνοντας χρήση των γεωργικών μηχανημάτων τους απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, προχώρησε στη διαπίστωση ότι «έχουν γίνει σημαντικές  ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, καταστροφές σε ελιές και σε μελίσσια και κάποιες περιορισμένες καταστροφές σε ζώα» και δεσμεύθηκε για την ταχύτερη και όσο το δυνατό καλύτερη αποκατάσταση των ζημιών.

Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο στο Γύθειο

Δήμος Ανατολικής Μάνης : "Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Αυγούστου 2020 στην Ε.Ο. Γυθείου - Αρεόπολης, περιοχή Δεμοιριάνικα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στη περιοχή, στις Κοινότητες Χωσιαρίου Βαχού, Γέρμας, Νεοχωρίου, Καρυουπόλεως, Χωσιαρίου, Δροσοπηγής, Σκαμνακίου και Καρβελά, βρίσκεται υπό έλεγχο.

Από την πρώτη στιγμή το γενικό συντονισμό της αντιμετώπισής της είχε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης ο οποίος και διηύθυνε το πλήθος των εναέριων και επίγειων μέσων που επιχειρήσαν στην περιοχή.

Προξενήθηκαν τεράστιες ζημιές σε αγροτολιβαδικές εκτάσεις, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε οικίες. Χιλιάδες ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη ενώ χάθηκαν ζώα και αποθηκευμένες ζωοτροφές. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 10.000 στρέμματα που καταστράφηκαν από τις φλόγες. Η ανταπόκριση της Πολιτείας υπήρξε άμεση.

Κατά τις πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα 24/8/2020 την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκαν οι Υπουργοί Εσωτερικών κος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μαυρουδής Βορίδης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη, τον οποίο και συνεχάρησαν για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος δείχνοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη γενέτειρά του, ζήτησε από το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κο Πέτρο Ανδρεάκο, την άμεση καταγραφή των αναγκών της πληγείσας περιοχής σε υποδομές, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην καταγραφή των κατεστραμμένων οικιών, ώστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για την αποκατάστασή τους.

Εν συνεχεία μετά από αίτημα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Μαυρουδή Βορίδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο στο Γύθειο, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την άμεση αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη συντόμευση των διαδικασιών για την άμεση στήριξη των πληγέντων αγροτών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας κο Θεόδωρο Βερούτη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), κος Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, οι Δήμαρχοι Σπάρτης κος Πέτρος Δούκας και Ευρώτα κος Δήμος Βέρδος, ο Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Στρατάκος Γεώργιος καθώς και  υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης για κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας δεσμεύτηκε τόσο για την καταγραφή των ζημιών που έχουν προξενηθεί στις υποδομές και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εντός της  τρέχουσας εβδομάδας, όσο και για την άμεση παροχή μηχανικών μέσων, για την αποκατάσταση των ζημιών.  

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κος Πέτρος Ανδρεάκος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του Δήμου, στηρίζοντας έμπρακτα το Δήμο στην αντιμετώπιση τόσο της πυρκαγιάς όσο και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στον τόπο και τους κατοίκους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη, για την άμεση ανταπόκρισή του, τη συνεχή παρουσία του και για τον άψογο επιχειρησιακό συντονισμό του πλήθους των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών κος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μαυρουδής  Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας, το σύνολο των βουλευτών του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κος Θεόδωρος Βερούτης αλλά και οι Δήμαρχοι Σπάρτης κος Πέτρος Δούκας και Ευρώτα κος Δήμος Βέρδος, ο Δήμος Μονεμβάσιας και ο Δήμος Ελαφονήσου, βρίσκονται στο πλευρό του Δήμου από την εκδήλωση της πυρκαγιάς συνεχώς μέχρι σήμερα.

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πυροσβέστες από κάθε μεριά της Ελλάδος, το Σώμα Στρατού Ξηράς για τη συμβολή του με μηχανικά μέσα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ενεργοποίηση του προγράμματος Copernicus, τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, εθελοντές πυροσβέστες, τους εργαζόμενους: της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ, του Δήμου και της ΔΕΥΑΑΜ,  καθώς και όλους τους απλούς πολίτες που έσπευσαν για μια ακόμη φορά με όσα μέσα διέθεταν να συνδράμουν στην αντιμετώπισή της, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τις περιουσίες των συμπατριωτών μας".

=====