Επικαιρότητα - 22/8/2020


Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Μεγάλη φωτιά στη Μάνη

ΖΩΝΤΑΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ :

22/8/2020 - Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 53 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 4 Α/Φ και 5 Ε/Π. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Με εντολή του Αρχηγού ΠΣ Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει στην Ανατολική Μάνη για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

Έχουν ενισχυθεί εδώ και ώρα οι δυνάμεις στη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα, 8 Ε/Π και 7 Α/Φ. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης και συνολικά θα επιχειρούν 155 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 47 οχήματα. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

23/8/2020 - Καλύτερη είναι η κατάσταση από το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (22/8/2020) στην Μάνη. Tο πρωί της Κυριακής δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβέστες παλεύουν από εδάφους και από αέρος με τις εστίες που υπάρχουν στην καμμένη περιοχή.

ώρα 14.00 - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Σκληρή μάχη δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι στην Ανατολική Μάνη προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά που συνεχίζει το καταστροφικό έργο της. Σε συνέχεια ενημέρωσης, στην δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη, επιχειρούν 175 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 47 οχήματα, 8 Ε/Π, και 2 Α/Φ. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

ώρα 19.00 - Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22 Αυγούστου 2020 στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα, 6 Α/Φ και 10 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή από τον Ελληνικό Στρατό και από υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά,


22/8/2020 - Τιτάνιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, για να περιορίσουν την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σήμερα, Σάββατο 22 Αυγούστου 2020, στην περιοχή Λαγκάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι εστίες αργά το απόγευμα εντοπίζονταν κοντά στους οικισμούς Βαχός, Παναγίτσα, Δροσοπηγή, Λαγκάδα, Γέρμα και Καρέα, ενώ προληπτικά δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Βαχού, Δροσοπηγής, Γέρμας, Παναγίτσας, οι κάτοικοι των οποίων αποχωρούν με δικά τους μέσα.

Λόγω της πυρκαγιάς, η κυκλοφορία στον δρόμο Γυθείου - Αρεόπολης έχει διακοπεί και στους οδηγούς δίνονται οδηγίες να χρησιμοποιούν παρακαμπτήριους για να φθάσουν στον προορισμό τους.

Αργά το απόγευμα ενισχύθηκαν περαιτέρω οι δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 103 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την προσπάθειας συνδράμουν υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και της Π.Ε. Λακωνίας, ο αντιπεριφερειάρχης της οποίας Θεόδωρος Βερούτης βρέθηκε εξ αρχής στο σημείο της πυρκαγιάς.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι με εντολή Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού) μετέβη στην Ανατολική Μάνη για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αργά το απόγευμα σήμερα, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά στην Λακωνία. Η δεύτερη πυρκαγιά καίει δασική έκταση στο Γεράκι, του Δήμου Ευρώτα και για την αντιμετώπισή της κινητοποιήθηκαν άμεσα 29 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

23/8/2020 - Η μείωση της έντασης των ανέμων μετά τη δύση του ήλιου συνετέλεσε ώστε το μέχρι τότε ενιαίο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς, στην Λαγκάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, να διασπαστεί και η φωτιά να διασπαρεί σε διάφορες μικρότερες εστίες. Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή, επίγειες δυνάμεις έδιναν μάχη στις διάφορες εστίες, για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.

Ας σημειωθεί ότι κατά τις απογευματινές ώρες χθες Σάββατο 22 Αυγούστου 2020, όταν οι άνεμοι είχαν ένταση 5 μποφόρ, η  πυρκαγιά κάλυπτε σχεδόν το σύνολο του ορεινού όγκου μεταξύ Γυθείου και Αρεόπολης, χωρίς πάντως να απειλήσει άμεσα κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γέρμα, Δροσοπηγή, Βαχός, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Εξ άλλου, με μήνυμα μέσω του 112 που στάλθηκε χθες Σάββατο βράδυ στα κινητά τηλέφωνα, στους κατοίκους της Μάνης, η "Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούσε τον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή, να είναι σε επιφυλακή τονίζοντας: Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών".

Κανένα σπίτι δεν υπέστη ζημιές από τις φλόγες, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας που μετέβη στην περιοχή, ενώ παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, οι δήμαρχοι Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος και Σπάρτης Πέτρος Δούκας, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί.

Ο περιφερειάρχης είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος επίσης βρέθηκε επί τόπου συντονίζοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης στις οποίες μετείχαν 155 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 49 σε πεζοπόρα τμήματα, 47 οχήματα, ενώ από αέρος - και μέχρι τη δύση του ήλιου- επιχειρούσαν 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την προσπάθεια συνδράμουν υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, άλλων δήμων, καθώς και της Π.Ε. Λακωνίας. Ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τον Αρχηγό του Π.Σ. ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ. κλιμάκιο της ΔΑΕΕ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού) βρίσκεται στην Ανατολική Μάνη για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Τέλος, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοινώθηκε χθες Σάββατο το βράδυ ότι βρισκόταν σε ύφεση η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στο Γεράκι του Δήμου Ευρώτα, χωρίς να κινδυνεύουν πάντως κατοικημένες περιοχές.

=====