Ερώτηση Αποστολάκου για τις αποζημιώσεις των Λακώνων Αγροτών.


    

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη σχετική με τον αποκλεισμό των αγροτών του Νομού Λακωνίας από την καταβολή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

Τον προηγούμενο χειμώνα, οι δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες όπως εσπεριδοειδή, ελιές κ.α,  στο Νομό Λακωνίας υπέστησαν εκτεταμένες και βαρύτατες ζημιές από διάφορα αίτια, με κυριότερη τον παγετό. Τις ζημιές αυτές έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένως ειδικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν προβεί στους επιτόπιους ελέγχους. Το βάρος της ζημιάς κατέστησε επιβεβλημένη την από κοινού και συντονισμένη δράση των τοπικών θεσμικών και αγροτικών φορέων της Λακωνίας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου και καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, προ μηνών πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνάντηση των φορέων της Λακωνίας με τον Υπουργό, κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε για άμεση ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και αντίστοιχη καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Παρά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του κ. Υπουργού, στις 09.08.2011 η διοίκηση του ΕΛΓΑ προχώρησε στην πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών αγροτών δικαιούχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής ύψους 4.500.000 ευρώ, από 30 Νομούς της χώρας. Από τους Νομούς αυτούς απουσιάζει η Λακωνία, με τους αγρότες της περιοχής να εξαιρούνται και να έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σύγκριση με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Εύλογο επομένως το ερώτημα : ποιος κυβερνά, ποιος προΐσταται και ποιος αποφασίζει; Ο Υπουργός ή ο Διοικητής του ΕΛΓΑ; Ποιος και πως χαράσσει την αγροτική πολιτική στη χώρα; Ότι όμως και να ισχύει μία είναι η πραγματικότητα. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι αγρότες της Λακωνίας έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες καθυστερήσεις, την επιλεκτική μεταχείριση και την αναξιοπιστία της διοίκησης του ΕΛΓΑ και της κυβέρνησης, ευρύτερα. Μία πολιτική που πολλαπλασιάζει τα εμπόδια και επιδεινώνει τη θέση του Λάκωνα αγρότη.        

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Για ποιους λόγους απουσιάζουν οι αγρότες του Νομού Λακωνίας από τους πρόσφατα αποζημιωθέντες του ΕΛΓΑ;

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου άμεσα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες της Λακωνίας;

Προτίθεται να εγκαλέσει και να απομακρύνει τάχιστα τη σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ που ακολουθεί την απαράδεκτη αυτή πολιτική σε βάρος του αγροτικού κόσμου;