Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού - 19 Μαΐου


Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού - 19 Μαΐου

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, σε μήνυμά του αναφέρει :

"Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού (World Family Doctor Day - WFDD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ο εορτασμός της καθιερώθηκε από τη WONCA το 2010 για την προβολή του ρόλου και της συμβολής των Οικογενειακών  Ιατρών στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση είναι μια υπέροχη ευκαιρία να αναδείξουμε τον κεντρικό ρόλο της ειδικότητάς μας στην παροχή προσωπικής, ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας υγείας σε όλους τους ασθενείς μας. Είναι επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την πρόοδο που σημειώνεται στην Οικογενειακή Ιατρική και την ιδιαίτερη συνεισφορά των οικογενειακών ιατρών παγκοσμίως.

Tο θέμα της WFDD για το 2020 είναι: «Οικογενειακοί Ιατροί στην πρώτη γραμμή. Πρώτοι μέσα, τελευταίοι έξω». Φέτος ειδικά, θέλουμε να επισημάνουμε τις προκλήσεις και τις ευθύνες των Οικογενειακών Ιατρών στη σύγχρονη παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού - «Οικογενειακοί Ιατροί στην πρώτη γραμμή».

Θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον κομβικό ρόλο που οι Οικογενειακοί Ιατροί αναλαμβάνουν στη διαχείριση της πανδημίας, «πρώτοι μέσα, τελευταίοι έξω», από οποιοδήποτε μετερίζι κι αν κληθούν να το κάνουν - Κέντρα Υγείας, ΤΕΠ νοσοκομείων, ειδικά COVID-ΚΥ, ΤΟΜΥ, επισκεπτόμενοι κατ΄οίκον ασθενείς, αξιολογώντας ασθενείς μέσω video-consultation, εξετάζοντας ασθενείς στο ιατρείο τους, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και στην οργάνωση της απόκρισης του συστήματος υγείας.

Η έγκαιρη και δραστική απόκριση της πολιτείας, ισοπέδωσε την καμπύλη μετάδοσης του ιού στη χώρα και ευτυχώς δεν άφησε να φανούν οι αδυναμίες της ΠΦΥ. Χαρακτηριστικά, τα σποτ και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, που παρέπεμπαν τους πολίτες να συμβουλευθούν τον οικογενειακό τους γιατρό, που όμως δε διαθέτουν 8 στους 10 πολίτες.

Η απουσία οργανωμένης ΠΦΥ θα καθιστούσε αδύνατη την προστασία των υπερκορεσμένων νοσοκομείων από περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και στην κοινότητα. Μετά από την εμπειρία του COVID-19, η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το έλλειμμα στο σύστημα υγείας και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση του.

Μοιραία την ημέρα αυτή της γιορτής της Οικογενειακής Ιατρικής, στο νου μας έρχονται οι εκατοντάδες Οικογενειακοί Ιατροί ανά την υφήλιο, θύματα στη μάχη με τον ιό, που δεν είναι πια μαζί μας. Στις τάξεις μας σημειώθηκαν ίσως οι περισσότερες απώλειες σε σχέση με όλες τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για όποιον συνάνθρωπό μας χρειάζεται βοήθεια.

Οι πραγματικοί αυτοί ήρωες, χωρίς να διστάσουν στιγμή μπροστά στο καθήκον, θυσίασαν το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών τους στο βωμό του λειτουργήματός τους, για να διαφυλάξουν την υγεία των ασθενών τους. Κάθε μία από τις απώλειες αυτές αφήνει μια βαθιά πληγή στην καρδιά μας.
Δυστυχώς πολλοί από τους συναδέλφους μας χάθηκαν γιατί στάλθηκαν στη μάχη χωρίς όπλα. Πολλές από τις απώλειες αυτές θα είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχε πιο σωστή πληροφόρηση και κυρίως επάρκεια στα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλους ήρωες!

Η απευκταία απώλεια της ζωής ενός επαγγελματία υγείας από COVID-19 οφείλει να χαρακτηρίζεται εργατικό ατύχημα και το ιατρικό επάγγελμα, αλλά και τα επαγγέλματα υγείας γενικότερα, είναι όχι μόνο δίκαιο, αλλά και απαραίτητο να ενταχθούν άμεσα στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών  επαγγελμάτων.
Συνεχίζουμε!"

Dr. ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Δ. ΜΑΡΙΟΛΗΣ
Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης


=======