Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης - 8/3/2020


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Σπάρτη

Στη Σπάρτη, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, τελέσθηκαν ο Όρθρος και  η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Στην ομιλία που απηύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα, ο Σεβ. Ποιμενάρχης αναφέρθηκε αρχικά στην εορτή της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων και στον κομβικό ρόλο που παίζουν αυτές στην εκκλησιαστική ζωή.

Ακολούθως επιχείρησε έναν παραλληλισμό με τη σύγχρονη εποχή, όπου η τότε εικονομαχία έχει δώσει τη θέση της σε άλλες πρακτικές που πληγώνουν τον χριστιανισμό. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την βεβήλωση - με διάφορους τρόπους - της ανθρώπινης εικόνας, αν και είμαστε πλασμένοι "κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν" του Θεού, την έλλειψη εικονισμάτων και καντηλιών στα περισσότερα σπίτια, αλλά και την ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή μέσω των αμβλώσεων. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός να φωτίσει το μυαλό των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να βρουν τον προσανατολισμό τους και να διάγουν ενάρετο βίο.

Ακολούθησε, εντός του Ιερού Ναού, κατά την εκκλησιαστική τάξη, η λιτάνευση των ιερών εικόνων σε ανάμνηση της αναστηλώσεώς τους το έτος 843, ενώ ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας. Άξια αναφοράς ήταν η συμμετοχή παιδιών του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, τα οποία με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη θρησκευτική τελετή.

=====