Φυσικό αέριο στη Λακωνία - 4/2/2020


Η Σπάρτη περιλαμβάνεται κανονικά στο πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου για την περίοδο 2020 - 2023

Με αφορμή ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκλήθηκε δικαιολογημένη ανησυχία και αναστάτωση στη Λακωνία αφού ο κατάλογος με τις πόλεις όπου θα αναπτυχθούν δίκτυα φυσικού αερίου δεν περιελάμβανε την Σπάρτη.

Τελικά όμως η Σπάρτη περιλαμβάνεται κανονικά στο πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου για την περίοδο 2020 - 2023, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Ας δούμε τι προηγήθηκε :

1. Επιστολή του Επιμελητηρίου Λακωνίας στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: Μη ένταξη της Σπάρτης στο πρόγραμμα επέκτασης φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύου Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ)Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Αξιότιμοι κύριοι

Τον Ιούλιο του 2019 σε σύσκεψη στην Καλαμάτα της νέας περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα επέκτασης του φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που περιλάμβανε την ανάπτυξη δικτύων στην Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Παρόντες στη σύσκεψη και περιφερειακοί σύμβουλοι από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, καθώς και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο σχεδιασμός αφορούσε την κατασκευή δικτύου περίπου στο 60% του οδικού δικτύου των παραπάνω πόλεων, καθώς και 3.500 συνδέσεων, με μηδενικό κόστος για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Η τροφοδοσία των πόλεων θα γινόταν από το δίκτυο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με εξαίρεση την Καλαμάτα και τη Σπάρτη οι οποίες θα τροφοδοτούνταν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στα Μέγαρα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 33,7 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 2020-2023. Μάλιστα στη συνάντηση αυτή, ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας δεσμεύτηκε για την άμεση ενεργοποίηση κονδυλίου 20 εκατ. ευρώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.

Κι ερχόμαστε σήμερα να διαβάζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να παρουσιάζει το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων, με τις πόλεις της Πελοποννήσου να είναι ενταγμένες στη δεύτερη φάση, του προγράμματος στο οποίο έχουν γίνει οι προμελέτες και αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών εντός του 2021. Μεταξύ αυτών των πόλεων δεν περιλαμβάνεται η Σπάρτη. Πρόκειται για λάθος ή αυτή είναι η πραγματικότητα; Εάν ισχύει η δεύτερη περίπτωση καλείσθε να πράξετε τα δέοντα ώστε να ενταχθεί η Σπάρτη στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ μαζί με τις λοιπές πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να αποφευχθεί η, για μία ακόμη φορά, υστέρηση της Λακωνίας σε σοβαρά έργα υποδομών. Επίσης, η κοινή λογική επιτάσσει την ενημέρωση των Λακώνων πολιτών για τα γεγονότα και τα κίνητρα που οδήγησαν στη μη ένταξη της Λακωνίας στο πρόγραμμα.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

2. Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη στα δημοσιεύματα περί εξαίρεσης της Λακωνίας από τους σχεδιασμούς για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 39 πόλεις ανά την επικράτεια.


Ο κ. Δαβάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη, με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους η Λακωνία δεν συμπεριλαμβάνεται στους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Ενέργειας για να φτάσει το φυσικό αέριο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Λακωνίας.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ:    Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ:    Σύνδεση Νομού Λακωνίας στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) προγραμματίζει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από τη δημοσιευμένη λίστα των πόλεων εξαιρείται πλήρως η Λακωνία.

Με δεδομένη τη συμβολή που μπορεί να έχει το φυσικό αέριο στη μείωση του κόστους ζωής των πολιτών και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Λακωνίας, εγείρονται επείγοντα ερωτήματα σχετικά με την εξαίρεση του Νομού από το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

    Για ποιους λόγους έχει εξαιρεθεί η Λακωνία από τη συγκεκριμένη επένδυση επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου;
    Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η επέκταση του φυσικού αερίου και στη Λακωνία;

Ο Ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

3. Θανάσης Δαβάκης: Τέλος καλό, όλα καλά. Κανονικά η Λακωνία στο φυσικό αέριο.

Τη διαβεβαίωση ότι η Λακωνία βρίσκεται κανονικά εντός των σχεδιασμών της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την Πελοπόννησο, έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Μάριο Τσάκα, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του μετά τη δημοσιοποίηση της Επίκαιρης Ερώτησής του.

Ο κ. Τσάκας απέδωσε σε λάθος την παράληψη της Λακωνίας από τον κατάλογο των περιοχών για τις οποίες σχεδιάζεται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και δεσμεύτηκε να απαντήσει και γραπτώς στα ερωτήματα που είχε θέσει νωρίτερα, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης, ο κ. Δαβάκης.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Δαβάκης δήλωσε τα ακόλουθα:

"Ευχαριστώ θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, κ. Τσάκα, για τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις του, καθώς και για την άμεση ανταπόκρισή του στο θέμα που έθεσα μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Η διασύνδεση της Λακωνίας στο δίκτυο φυσικό αερίου αποτελεί ένα σημαντικό έργο με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Τέλος καλό, όλα καλά..!".

=====