Ιερά Μητρόπολη Μάνης


Με λαμπρότητα το Γύθειο εόρτασε την Πολιούχο του, Υπαπαντή του Κυρίου

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε στο Γύθειο, το διήμερο 1 και 2 Φεβρουαρίου 2020, η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, πολιούχου της πόλης.

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, παραμονή της εορτής τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Επισκοπείου, ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου Γ'.

Το θείο λόγο κήρυξε εν πληθούση εκκλησία ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος θεολογικότατα. Προ της απολύσεως της Ακολουθίας Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ πρόσφερε στους προσκεκλημένους Αρχιερείς από ένα εγκόλπιο, ευχαριστώντας τους για την τιμητική παρουσία τους στην εορτή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ενώ στη συνέχεια απένειμε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης με την «Παναγία Γιάτρισσα» στους Σεβ. Μητροπολίτες αλλά και στους Αιδεσιμολογιώτατον Πρωτοπρεσβύτερον π. Θεόδωρον Μαρινόπουλο, Αξιότιμον Κύριον Αναστάσιον Μπιρμπάκο, Πρωτοψάλτην, Αξιότιμον Κύριον Θεόδωρον Σκάντζικα, Πρωτοψάλτην, Αξιότιμον Κύριον Γεώργιον Μαρουλάκο, Αντιπτέραρχον (Ι) Γρηγόριον Πρεζεράκο, Υποστράτηγον (ΠΖ) Δημόκριτον Κωνσταντάκο και Πλοίαρχον (ΠΝ) Σπυρίδωνα Παπαϊωάννου.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αντιπτέραρχος κ. Πρεζεράκος, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο Διοικητής της 2ης Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγος κ. Κωνσταντάκος, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Πλοίαρχος (Π.Ν.) κ. Σπυρίδων Παπαϊωάννου, ο Εισαγγελέας Γυθείου κ. Πασαλίδης, η Διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου, Αντισυνταγματάρχης κα Φραγκιάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης και ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, Υπαστυνόμος Α’ κ. Βασιλάκος.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στην Ακολουθία του Όρθρου και στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος με εμπνευσμένο χριστιανικό και πατριωτικό λόγο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης, πάνδημη λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας, στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, Μανιατών αλλά και παρεπιδημούντων και προσκυνητών από την Αττική, που είχαν προσέλθει στο Γύθειο για να την προσκυνήσουν και λάβουν την χάρη της.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, πλατεία «Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη» ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος Γ’, επισφραγίζοντας την εόρτια σύναξη είπε με στεντορεία φωνή: «Εορτάζουμε πανδήμως και μεγαλοπρεπώς αλλά και με πάσαν ιεροπρέπεια την Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Δεσποτική άμα τε Θεομητορική εορτή. Μεγάλη εορτή της Εκκλησίας μας. Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση, συνάντηση με τον Χριστό».

Στη συνέχεια η λιτανευτική πομπή κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Γυθείου, όπου πραγματοποιήθηκε η απόλυση και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα από το 3ο Τάγμα ΚΕΕΜ, αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης και το Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ανήμερα της εορτής παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Δαβάκης και Κρητικός, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αν. Μάνης κ. Τσιριγώτης, ως εκπρόσωπος του κ. Δημάρχου, μαζί με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο Εισαγγελέας Γυθείου κ. Πασαλίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Τζινιέρης, ο Διοικητής 2ης Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγος κ. Κωνσταντάκος, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Χρυσακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, Υπαστυνόμος Α’ κ. Βασιλάκος, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Αντιπλοίαρχος κ. Γιαννουράκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Επιπυραγός κ. Γραφάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σταματάκος, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κα Μπαλιτσάρη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λανωνίας κ. Παναρίτης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων (φωτος : Ι.Μ Μάνης).

======