Λακωνία - Υποδομές


Νέα Παρέμβαση Δαβάκη για το έργο της Παράκαμψης Σκάλας - Βλαχιώτη: «Καυτά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις»

Το σοβαρό θέμα της Παράκαμψης της Σκάλας - Βλαχιώτη έθεσε για ακόμη μια φορά με νέα Ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, ο Bουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης υπενθυμίζει ότι με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, η οποία και έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (επισυνάπτεται η απόφαση), η κοινοπραξία Μορέας αναλαμβάνει την εκπόνηση, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, των σχετικών προκαταρκτικών μελετών.

Στη συνέχεια και με δεδομένο ότι έχει περάσει πολύς χρόνος από την ημερομηνία ανάρτησης της σχετικής απόφασης, ο κ. Δαβάκης ζητά από τον κ. Καραμανλή να τον πληροφορήσει για την υλοποίηση της σχετικής απόφασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη Χώρα τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να υποχρέωσε στην αλλαγή των προτεραιοτήτων και των στόχων των κυβερνητικών πολιτικών, όμως η προηγούμενη διακυβέρνηση  χαρακτηρίστηκε από την παντελή έλλειψη αναπτυξιακής  στρατηγικής, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη.

Σήμερα, που η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα, αλλά και το στοίχημα της νέας διακυβέρνησης, σκόπιμο θα ήταν να ξεκινήσουν άμεσα μια σειρά από έργα υποδομής που αποδεδειγμένα θα συμβάλλουν όχι μόνο στην οικονομική ανάκαμψη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και θα διασφαλίσουν την μείωση των ανισοτήτων μεταξύ του Κέντρου και της Περιφέρειας.

Ένα κομβικής σημασίας οδικό έργο, αποτελεί πάντα η Παράκαμψη Σκάλας- Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα που εκκρεμεί αρκετά χρόνια τώρα, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος και αυτό όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο και λίγο μετά την υπ’αριθμ. 5838/10-5-2018 σχετική Ερώτηση μου προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία περιγραφόταν η απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου Ευρώτα και ζητούνταν η παρέμβαση της Πολιτείας,  εκδόθηκε η υπ΄αριθμ. πρωτ. ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ/Β/Φ4/οικ.4852 απόφαση από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  με την οποία η Κ/ΞΙΑ ΜΟΡΕΑΣ, αναλάμβανε την εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών, με σκοπό δωρεάς και χωρίς αντάλλαγμα, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για την δημοπράτηση ως Δημόσιων Έργων, της παράκαμψης των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και της κατασκευής νέας γέφυρας,  του ποταμού Ευρώτα στην υπόψη περιοχή.
 
Έκτοτε 1,5 χρόνο μετά, ουδείς γνωρίζει τίποτε …

Επομένως, με το δίκιο τους οι πολίτες διερωτώνται αλλά και κατηγορούν τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, για αδιαφορία και απραξία, σχετικά με την επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, που αφορά στη συγκοινωνιακή διευκόλυνση μιας περιοχής με την έντονη και αυξανόμενη αγροτική αλλά και τουριστική κίνηση και δραστηριότητα που παρουσιάζει ο Δήμος Ευρώτα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Υφίσταται ακόμη η Δωρεά Προκαταρκτικών Μελετών για την παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και τη κατασκευή νέας Γέφυρας του ποταμού Ευρώτα από την Κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ;
2. Εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ/Β/Φ4/οικ.4852//18-6-2018 και ΑΔΑ:ΨΨΨΜ465ΧΘΞ-ΦΛ0; (Επισυνάπτεται η σχετική απόφαση.)
3.    Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;

Ο ερωτών Bουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

=====