«Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα» - Δήμος Ευρώτα


Δριμύ "κατηγορώ" από την Δημοτική παράταξη του Γιώργου Μαρουδά «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα» για τον προϋπολογισμό του 2020 στο Δήμο Ευρώτα

Η Δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ευθείες βολές αλλά και εφ΄ολης της ύλης κριτική για "κατασπατάληση χρημάτων και για απ’ ευθείας αναθέσεις", αναφέροντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ότι : "Δεν ταιριάζει στον Δήμο μας, μόνο η διαχειριστική λογική, η στήριξή του «σε φιλίες και γνωριμίες», η κατασπατάληση των χρημάτων και οι απ’ ευθείας αναθέσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δήμος Ευρώτα, Προϋπολογισμός 2020 : Προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών και απ’ ευθείας αναθέσεων

 Από την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 και των τελών που ψηφίστηκαν από τις παρατάξεις: α) τις ασκούσες την Διοίκηση (κ. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΔΡΟΥ (Δήμαρχος) και κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) και β) της ελάσσονος αντιπολίτευσης (κ. ΔΗΜΟΥ ΝΤΑΛΙΑΝΗ), βγήκαν τα εξής συμπεράσματα:

1. Είναι προϋπολογισμός προχειρότητας, λαθών και κυρίως χωρίς αναπτυξιακούς στόχους. Αυτό αποδεικνύεται μεταξύ των άλλων από:    

- Την μη ένταξη συμβασιοποιημένων έργων (όπως, π.χ. η ανάπλαση της Πλατείας Δαφνίου, η

ανακατασκευή του στίβου στο δημοτικό στάδιο Βλαχιώτη), ενώ εντάχθηκαν έργα στο  πρόγραμμα «Φιλόδημος», που σταμάτησε, (όπως, π.χ., η εκπόνηση μελέτης για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων).

- Τα λάθη στον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

- Την προχειρότητα στην σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος, καθόσον δεν εξειδικεύονται τα έργα και η προέλευση των χρημάτων (όπως, π.χ. σε συνεχιζόμενα και νέα έργα).

- Ενώ στην ίδρυση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, προβλέπεται επιχορήγηση του τομέα Έρευνας- Τεχνολογίας & Περιβάλλοντος με -80.000,00- Eυρώ, στον προϋπολογισμό του Δήμου η επιχορήγηση ανέρχεται στις -130.000,00 ευρώ.

   Το ποσό υπέρβασης των -50.000,00- Ευρώ είναι τουλάχιστον παράτυπο και αδικαιολόγητο ακόμα και από το Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

 Μήπως τα χρήματα αυτά σπαταληθούν  σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ακούγετε ότι έγινε κατά την περσινή περίοδο κυρίως και χωρίς, καμιά, ουσιαστικά, μελέτη ή πρόβλεψη λειτουργίας του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στο Αστέρι;

2. Είναι προϋπολογισμός με εμμονή στις απ’ ευθείας αναθέσεις και κατατμήσεις ανά δημοτική ενότητα, ενάντια στον Ν. 4412/16 και της απλής λογικής, ότι με τους προβλεπόμενους διαγωνισμούς, όταν γίνονται, διασφαλίζουν μεγάλες εκπτώσεις χιλιάδων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν σε νέα έργα, προμήθειες και εργασίες.

      Η τεκμηρίωση για τις απ’ ευθείας αναθέσεις, από τις συμπράξασες  παρατάξεις, είναι ότι με τους διαγωνισμούς δεν προμηθεύονται σωστά προϊόντα, αγνοώντας, ότι τις προδιαγραφές των διαγωνισμών τις θέτει ο Δήμος στα πλαίσια των Νόμων.

Μάλιστα κατήγγειλαν προϊόντα χώρας (παγκόσμιας οικονομικής δύναμης) ως άχρηστα, αποκρύπτοντας ή αγνοώντας, ότι με τις απ’ ευθείας αναθέσεις που πραγματοποιούν τώρα, προέρχονται προϊόντα από την χώρα που κατήγγειλαν (π.χ. λαμπήρες).

    Είναι βασική μας θέση, ότι οι απ’ ευθείας αναθέσεις χρησιμοποιούνται σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις, πιστεύοντας πως η καθιέρωση των απ’ ευθείας αναθέσεων ως μόνιμη λειτουργία κατοχυρώνει το πελατειακό σύστημα και διαμορφώνει πλαίσιο για τυχόν διαφθορά.

3. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων,  αντί να προχωρήσει η ενδιάμεση αξιοποίηση στον αδειοδοτημένο χώρο, δόθηκαν πέρυσι (2019) με απ’ ευθείας ανάθεση -100.000,000- Ευρώ για την συλλογή των απορριμμάτων  και θάψιμο σε χωματερή.

Στον προϋπολογισμό του 2020 πάλι χωρίς ενδιάμεσο σχέδιο θα δοθούν για την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με απ’ ευθείας ανάθεση σε ιδιώτες -100.000,00- ευρώ και με τη ίδια διαδικασία θα δοθούν για την αγορά κάδων -124.000,00- Ευρώ.

      Αντί λοιπόν ο Δήμος Ευρώτα να έχει έσοδα από την ανακύκλωση και να υποβάλλει μελέτη σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου, θα σπαταλήσει χρήματα της τάξεως των -224.000,00- Ευρώ.

4. Προτείναμε για όλους μείωση των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης-

άρδευσης-αποχέτευσης κατά 10% και επιπλέον 20% στους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους καταναλωτές ως και τους πολύτεκνους, ΑμΕΑ και ευπαθείς δημότες μας, από    το 30% στο 50% και δεν έγινε αποδεκτό, παρά τους μετρίσιμους και ανταποδοτικούς στόχους που θέσαμε.

      Προτείναμε την επιδότηση γάμου, γέννας-τοκετού, βρεφών, σχολικών ειδών και βρεφικών αγαθών και αποδείξαμε τον τρόπο της εξεύρεσης  των χρημάτων, που επίσης, δεν έγινε αποδεκτό και που μπορούσε νόμιμα να υλοποιηθεί αν υπήρχε η πολιτική βούληση από την  Παράταξη του Δημάρχου.

      Αν και δώσαμε ψήφο ανοχής για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος, ως Παράταξη «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα», δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις παρατάξεις τις ασκούσες την Διοίκηση και της συμπράξασας στην ψήφισης του προϋπολογισμού ελάσσονος αντιπολίτευσης.

      Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σ’ ένα «Προϋπολογισμό» χαμηλών προσδοκιών, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

      Θα αναμένουμε την κρίση και την αιτιολογία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά κυρίως και την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου στην εκτέλεση των απ’  ευθείας αναθέσεων.

5. Η απουσία μελετών για ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, των στερεών  και υγρών αποβλήτων, τα ανεκτέλεστα έργα και μελέτες, το χάσιμο ευκαιριών σε προσκλήσεις μελετών και έργων από το ΕΣΠΑ, το Leader, τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και αλλού, αποδεικνύουν την έλλειψη επάρκειας και την κοντόθωρη διαχειριστική αντίληψη που διαφαίνεται στον Δήμο Ευρώτα.

6. Καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό και τα τέλη του 2020 και αποδείξαμε, ότι ο Δήμος Ευρώτα με ταυτότητα αγροτοκτηνοτροφικής περιοχής,  μπορεί να έχει δυναμική και ανάπτυξη με στρατηγικές και συνεργασίες μελετών και μεγάλων έργων. Δεν ταιριάζει στον Δήμο μας, μόνο η διαχειριστική λογική, η στήριξή του «σε φιλίες και γνωριμίες», η κατασπατάληση των χρημάτων και οι απ’ ευθείας αναθέσεις.

Απαιτούνται προγραμματισμένοι διεκδικητικοί στόχοι μιας  ασφαλούς οδικής  και αγροτικής οδοποιίας, της γέφυρας του Ευρώτα, της αντιπλημμυρικής θωράκισης, έργων ποιότητας ζωής, της τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα ως επίσης με προβολή και προώθηση.

 Τα έργα περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, πολιτισμού και αθλητισμού μαζί με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου που απουσιάζουν από τον Προϋπολογισμό, είναι μερικά από αυτά που η Παράταξή μας «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα» με σύμμαχο την κοινωνία, θα τα κατοχυρώσει με προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Σκάλα 7 Ιανουαρίου 2020

«Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα»

========

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
τι λέει η Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα»
του Γιώργου Μαρουδά για τα τέλη στον Δήμο Ευρώτα

«Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα» : Oι προτάσεις μας που είναι εφικτές δεν ψηφίστηκαν - Τα ΧΑΡΑΤΣΙΑ όμως ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ!!!

Κύριε δήμαρχε, αν αποδέχεστε το λάθος σας, επαναφέρετε το θέμα των τελών ΑΜΕΣΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατά την χθεσινή (15/1/2020), ανοικτή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Σκάλας με θέμα τον διπλασιασμό των τελών στα καταστήματα αναδείχθηκαν τα προβλήματα, οι ενστάσεις και οι διαφωνίες της τοπικής κοινωνίας.

Το Τ.Σ Σκάλας εκτός της διαφωνίας για τον διπλασιασμό των τελών, έθεσε και το θέμα της μη έκφρασης γνώμης, ως είθισται πριν την ψήφιση τους από την Οικονομική Επιτροπή.
Αυτό το δίκαιο αίτημα δεν έγινε σε καμιά Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ευρώτα.

Η δήλωση του δημάρχου κ. Δήμου Βέρδου, ότι η πρόταση της
πλειοψηφίας για μείωση στα δημοτικά τέλη, προήλθε κατόπιν της πίεσης που ασκήσαμε προς τούτο, αρχικά στην Οικονομική Επιτροπή και στην συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο, δηλώνει τουλάχιστον ότι αυτή έγινε με προχειρότητα.

Αν ο Δήμαρχος και η Παράταξη του μαζί με τις συμπράττουσες δημοτικές Παρατάξεις των κ.κ Δ. Νταλιάνη και Σ. Παπανικολάου το πιστεύουν έμπρακτα τότε:
Με βάση το άρθρο 185 του Ν. 4555/2018 και την εγκύκλιο, 117/19-12-2019, μπορεί, λόγω μη ορθότητας της ψήφισης των δύο προτάσεων στο δημοτικό συμβούλιο, το θέμα να επανέλθει σε επείγουσα συνεδρίαση για νέα ψηφοφορία των τελών και κατ’ επέκταση του Προϋπολογισμού 2020 σ’ αυτό το τμήμα.
Αυτή την πρόταση τους καλούμε να την αποδεχθούν με άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου.
Σε κάθε άλλη περίπτωση πρόκειται για υπεκφυγή στις παρούσες και επερχόμενες αντιδράσεις των πολιτών για τα χαράτσια που επέβαλαν και μάλιστα με προχειρότητα, όπως ομολόγησαν.

Αναμένουμε όπως και οι πολίτες του Δήμου Ευρώτα στην πράξη την θεσμική υλοποίηση της πρότασης μας.

Τα συγκριτικά στοιχεία των δύο προτάσεων:

1η) «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα»

Η πρόταση μας για τα δημοτικά τέλη είναι -10% δηλαδή 1,03 ευρώ χ (-10%) = 0,93 ευρώ για κατοικίες και 1,44 ευρώ χ (-10%) = 1,3 ευρώ καταστήματα

Ειδικά για την Τ.Κ Σκάλας προτείναμε:
Από 0.52ευρώ (2019) -10% = 0,47 ευρώ (2020) για τις κατοικίες της Τ.Κ Σκάλας.
Έσοδα από τις οικίες (1 δ.δ. Σκάλας 203.462 τμ. Χ 0,47 ευρώ = 95.627,14 ευρώ)
Για τα καταστήματα Σκάλας 0,72 ευρώ (2019) χ (- 10%) = 0,65 ευρώ (2020)
Έσοδα (Καταστήματα Σκάλας 0,65 ευρώ Χ 108.248 τμ = 70.361,2 ευρώ).

2η) Πρόταση της Παράταξης του Δημάρχου που ψηφίστηκε και από τις Παρατάξεις του κ. Δ. Νταλιάνη και του κ. Σ. Παπανικολάου και ισχύει είναι:
Για την Τ.Κ Σκάλας:
0,52 ευρώ για τις οικίες της Τ.Κ Σκάλας όπως το 2019
Έσοδα από οικίες(1 δ.δ. Σκάλας 203.462 τμ. Χ 0,52=105.800,24 ευρώ) όπως το 2019.
1,44 ευρώ για το 2020 σε σχέση με το 0,72 ευρώ για τα καταστήματα της Τ.Κ Σκάλας.
Έσοδα (Καταστήματα Σκάλας 1,44 ευρώ Χ 108.248 τμ = 155877,12 ευρώ), ενώ το 2019 0.72 ευρώ και έσοδα 77.938,56 ευρώ.

Όπως ομολογείται και στον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 23.676,64 ευρώ όπου με αναμόρφωση θα κατανεμηθούν στον Κ.Α.Ε 20-6211.0001.
Άρα το -5% στις οικίες είναι άνευ ουσίας και αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό, ενώ η Τ.Κ Σκάλας επιβαρύνεται με επί πλέον έξοδα (χαράτσι) 77.938,56 ευρώ.

Με την πρόταση μας προκύπτουσα διαφορά υπέρ των συνδημοτών μας 170.181,55 ευρώ.

Στο ερώτημα από που θα καλυφθεί η διαφορά της πρότασης μας και πως θα προέλθει:
Με αναμόρφωση:
1.Από την προμήθεια κάδων 124.000,00 ευρώ, λόγω της ανοικτής πρόσκλησης του Υπουργείου για δωρεάν προμήθεια.
2.Τους διαγωνισμούς αντί των απ’ ευθείας αναθέσεων π.χ. λαμπτήρες ύψους 81.000,00 ευρώ.
3.Από την ΜΗ παραχώρηση της συλλογής των ανακυκλώσιμων (απ’ ευθείας ανάθεση) σε ιδιώτες προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ.
4.Από τα επί πλέον τετραγωνικά που θα εισαχθούν στο σύστημα της ΔΕΗ το 2020.

Αυτές οι προτάσεις μας που είναι εφικτές δεν ψηφίστηκαν.
Τα ΧΑΡΑΤΣΙΑ όμως ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ!!!

«Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα»
Σκάλα 16/1/2020

=====