ΕΣΠΑ - Περιφέρεια Πελοποννήσου.Την ανατροπή του σκηνικού που έχει οδηγήσει την Πελοπόννησο να έχει την χαμηλότερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σε θέματα Πολιτισμού, 1% περίπου, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην συνάντηση που είχε με τους προϊσταμένους των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Περιφέρειας την Δευτέρα 1η Αυγούστου 2011.

«Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να διορθώσουμε ότι δεν πάει καλά, για το λόγο αυτό είμαστε στη διάθεσή σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους προϊσταμένους των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα Μενδώνη είναι συγκεκριμένη, αλλά επιτρέπει ευελιξία κινήσεων προκειμένου να μη χαθεί το πρόγραμμα.        

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στη διαχειριστική αρχή λόγω κυρίως της λογικής πάνω στην οποία δημιουργήθηκε ο σχεδιασμός για το ΕΣΠΑ, αλλά και γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εγκαταλείψει το σημαντικό αυτό εργαλείο. Συνέπεια αυτών είναι η πολύ χαμηλή πανελλαδικά απορροφητικότητα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 1 % περίπου.

«Υποχρέωσή μας είναι να ενεργοποιηθούν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ εντός του χρονοδιαγράμματος για επιτευχθούν οι στόχοι και να είμαστε έτοιμοι για την 5η προγραμματική Περίοδο» τόνισε ο Περιφερειάρχης που έθεσε ως σημαντικότερο πρόβλημα τη μη ανταπόκριση στις απαιτήσεις του προγράμματος επενδύσεων με σημαντικές καθυστερήσεις.

Ο κος Τατούλης επεσήμανε ακόμα και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών γιατί ο τομέας του Πολιτισμού δεν έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα και γιατί υπάρχει κίνδυνος στην 5η Προγραμματική Περίοδο να μην υπάρχουν πόροι για τον πολιτισμό. "Είναι λοιπόν σημαντική ευκαιρία αυτή η χρονική περίοδος για συνεπή εφαρμογή του προγράμματος του πολιτισμού" κατέληξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.