Περιφέρεια Πελοποννήσου


Βελτίωση της πρόσβασης περιοχών της Λακωνίας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας επιδιώκει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η βελτίωση της πρόσβασης της Λακωνίας προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα αποτελέσει επιδίωξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 9/10/2019 στην Τρίπολη - από κοινού με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη - με φορείς του τουριστικού τομέα, από τις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας.

"Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως όσον αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει να βελτιώσουμε τις προσβάσεις. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεται μιάμιση ώρα για να φτάσει κανείς από το Γύθειο ή τη Μονεμβασιά στην Καλαμάτα. Φτιάχνουμε δρόμους στα βουνά και τα λαγκάδια και στερούμαστε κεντρικών δρόμων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, απαντώντας σε επιχειρηματίες στην Αργολίδα και την Κορινθία, που επανέφεραν το αίτημα για κατασκευή αεροδρομίου στην Τρίπολη, προκειμένου - όπως είπαν να εξυπηρετείται η βόρεια Πελοπόννησος, που τώρα αρκείται στο περιορισμένων δυνατοτήτων αεροδρόμιο του Αράξου - τόνισε ότι δεν εκφράζει αντίρρηση για ένα τέτοιο έργο, παρατηρώντας ωστόσο:

"Θέλω να είμαι ευθύς. Οπου μπορεί να γίνει αεροδρόμιο, να γίνει. Γιατί όχι; Να ξέρετε όμως ότι τα αεροδρόμια τα φέρνουν ιδιώτες. Της Καλαμάτας ιδιωτικοποιείται, το Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται, το Καστέλι στην Κρήτη έγινε με ιδιωτικούς πόρους. Ποιος δεν θέλει να γίνουν αεροδρόμια; Να γίνουν, όπως να γίνουν και ελικοδρόμια, για να μην έχουμε τραγωδίες όπως αυτή του περασμένου καλοκαιριού. Κανείς δεν είναι απέναντι, δεν υπάρχει κάποια τοπικιστική λογική, επειδή είναι η Καλαμάτα να μην γίνει αεροδρόμιο. Γιατί να μη γίνει; Αλλά ποιος θα το φτιάξει και με τι κεφάλαια; Πρέπει να ξέρουμε και τις δυνατότητες της πατρίδας μας σε αυτόν τον τομέα".

Συνάντηση Νίκα - Θεοχάρη στην Τρίπολη : Συγκροτείται συμβούλιο τουριστικής πολιτικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσο και αναβαθμίζεται η συνεργασία της με το υπουργείο Τουρισμού

"Πρέπει να αλλάξουμε πορεία ως Περιφέρεια στην τουριστική μας πολιτική, γιατί έχουμε αποτύχει πλήρως στον τομέα αυτό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με το 60% των αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας έχει μόλις το 2,64% από την τουριστική πίτα. Κάτι έχει γίνει λάθος", δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη 9/10/2019 το μεσημέρι, στην Τρίπολη, με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Ο περιφερειάρχης είχε συνεργασία με τον υπουργό και στη συνέχεια, οι δυό τους, είχαν συνάντηση με φορείς του τουριστικού τομέα από όλη την Περιφέρεια, οι οποίοι μετέφεραν προτάσεις και εξέθεσαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

"Εχουμε αναλάβει έναν μήνα, σε ένα εξάμηνο πιστεύω θα έχουμε δώσει απτά δείγματα γραφής. Ας αντιληφθούμε ότι είναι αναγκαίο όλες οι δράσεις να ακουμπούν στον τουρισμό. Προσωπικά, θεωρώ ότι το τουριστικό μέλλον ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ευρύτερα στην Πελοπόννησο", συνέχισε ο κ. Νίκας, προσθέτοντας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Τουρισμού υπό την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Αννα Καλογεροπούλου.

Παράλληλα θα προχωρήσει και η συγκρότηση ενός συμβουλίου τουριστικής πολιτικής με εκπροσώπους από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο που θα κινείται η Περιφέρεια και το οποίο θα αναφέρεται στο κεντρικό Διαπεριφερειακό Τουριστικό Συμβούλιο που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού. Το εν λόγω όργανο - τη συγκρότηση του οποίου γνωστοποίησε ο υπουργός Χ. Θεοχάρης -, θα αναλαμβάνει τον συντονισμό της τουριστικής πολιτικής και τη συνεργασία των Περιφερειών μεταξύ τους, αλλά και με το υπουργείο Τουρισμού, όπως επίσης και με τον ΕΟΤ.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε εξ άλλου ότι στα άμεσα σχέδια της Περιφέρειας είναι η δημιουργία Τουριστικών Γραφείων πληροφόρησης στις πρωτεύουσες των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Επιμελητήρια.

Από την πλευρά του ο υπουργός αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο - πλην όμως αναξιοποίητο εν πολλοίς - δυναμισμό που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως προς την τουριστική αξιοποίηση των πολλαπλών χαρακτηριστικών της: "Μεταφέραμε μήνυμα συνεργασίας και άμεσης ανταπόκρισης. Με τον περιφερειάρχη συζητήσαμε για το Ξενία της Βυτίνας, τις μαρίνες, τα αεροδρόμια, τις οδικές υποδομές, αλλά και το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Πελοποννήσου - που είναι όμως αναντίστοιχο με την επισκέψιμότητά της και την καταγραφή της στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας μας", σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ο υπουργός τόνισε ότι στις επιδιώξεις του υπουργείου είναι να προωθήσει τον συντονισμό μεταξύ ΕΟΤ και Περιφέρειας ως προς το μάρκετινγκ, "ώστε να μπουν στο χάρτη περιοχές της Πελοποννήσου". Επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει συζήτηση για τις μαρίνες και τα υδατοδρόμια στην περιοχή της Περιφέρειας. Ειδικά για το τελευταίο θέμα γνωστοποίησε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η νομοθετική επεξεργασία για τις αδειοδοτήσεις των ενδιαφερόμενων ιδιωτών.

"Ας αναρωτηθούμε αν η εξάρτηση από τους τουρ οπερέιτορς είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά", παρατήρησε ο κ. Θεοχάρης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αναφορά του αυτή είχε να κάνει με τη γενικότερη κεντρική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να μαζικοποιηθεί ο τουρισμός, κάτι που οδήγησε - όπως είπε - σε πτώση της ποιότητας, καθώς και σε πτώση του μέσου όρου δαπάνης από τον κάθε επισκέπτη της χώρας μας.

=======