Περιφέρεια Πελοποννήσου - 3/10/2019


Εργα 6,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με υπογραφή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα


Τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.511.105,90 ευρώ, τρία στον τομέα της υγείας και ένα στον τομέα της εκπαίδευσης, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» με σχετικές αποφάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, στο ΠΕΠ Πελοποννήσου εντάχθηκαν οι εξής πράξεις:

Α. Στον τομέα της υγείας

1. «Αναβάθμιση εξοπλισμού Κέντρων Υγείας Πελοποννήσου με προμήθεια ασθενοφόρων και βιοϊατρικού εξοπλισμού» συνολικού προϋπολογισμού 1.842.000 ευρώ με δικαιούχο την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος (6η ΥΠΕ).

Η πράξη αφορά

α) στην προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων τύπου “B”. Πρόκειται για 20 οχήματα βαν κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου ”Β”. Το ασθενοφόρο τύπου ”Β” έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Εχει κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμό του θαλάμου ασθενούς, που να επιτρέπει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, από εργονομικής άποψης. Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις και να τους επιτρέπουν τη διέλευση ή στροφή από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τέλος, διαθέτουν επαρκή ισχύ κινητήρα για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες.

β) στην προμήθεια δύο ψηφιακών ακτινολογικών μηχανημάτων για το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και το Κέντρο Υγείας Κορίνθου (πρώην ΠΕΔΥ-ΜΥ)

Ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης της πράξης: Απρίλιος 2020 – Απρίλιος 2021

2. «Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων» συνολικού προϋπολογισμού 380.000 ευρώ με δικαιούχο την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η πράξη αφορά στην ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων. Σκοπός της αναδιαρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς τα ΑΜΕΑ, με τη δημιουργία προσβάσεων για αναπηρικά αμαξίδια, WC ΑΜΕΑ κλπ. καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες. Οσον αφορά τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη θέρμανση – ψύξη του κτηρίου καθώς και η τοποθέτηση μια ηλεκτρογεννήτριας απαραίτητης για τη λειτουργία του κτηρίου. Προβλέπεται επίσης η σύνδεση του εξωτερικού χώρου με το υπερυψωμένο ισόγειο του κτηρίου μέσω της προσθήκης ράμπας.

Ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης της πράξης: Απρίλιος 2020 – Αύγουστος 2021

3. «Εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Αστρους της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» συνολικού προϋπολογισμού 290.000 ευρώ με δικαιούχο την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η πράξη αφορά σε εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Αστρους της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εργασίες: Επισκευή στέγης, ξύλινες κατασκευές, μονώσεις, ενίσχυση συστήματος υδρορροών. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Νέα δαπεδόστρωση των χώρων του κτηρίου με επικάλυψη της υπάρχουσας δαπεδόστρωσης. Χώρος στάθμευσης ασθενοφόρου. Διαμόρφωση, επισκευή, ανακαίνιση χώρων WC κοινού και ΑΜΕΑ. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED.

Ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης της πράξης: Φεβρουάριος 2020 – Απρίλιος 2021.

Β. Στον τομέα της εκπαίδευσης

1. «Μουσικό Σχολείο Αργολίδας» συνολικού προϋπολογισμού 3.999.105,90 ευρώ με δικαιούχο τον Δήμο Αργους – Μυκηνών.

Η πράξη αφορά στην προσθήκη νέου κτηρίου στο υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας στην θέση «Πρόσυμνα» του Δήμου Αργους –Μυκηνών.

Τα κτήρια με χρήση μουσικού σχολείου (υφιστάμενα κτήρια 1,2,3 και υπό ανέγερση κτήριο) θα έχουν συνολική κάλυψη 2.432,86 τ.μ. και δόμηση 3.516,76 τ.μ. Το υπό ανέγερση κτήριο με χρήση μουσικού σχολείου θα έχει κάλυψη 1.649,71 τ.μ. και δόμηση 2.379,22 τ.μ. Το κτήριο όσον αφορά το ισόγειο και τον όροφο αποτελούν ενιαίο κτήριο. Στο χώρο του ισογείου περιλαμβάνονται οι χώροι:

Χώροι διοίκησης: (γραφεία διευθυντή, υποδιευθυντή, καθηγητών, ιατρείο, γραφείο συλλόγου γονέων, γραμματεία, αρχείο, φωτοτυπείο), Κοινωνικοί χώροι: κυλικείο, χώρος φαγητού, κουζίνα και αποθηκευτικός χώρος, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, σκηνή, παρασκήνια, αποθήκη. Βοηθητικοί χώροι: λεβητοστάσιο – αποθήκη καυσίμων, ανελκυστήρας, χώροι υγιεινής προσωπικού, χώροι υγιεινής αγοριών – κοριτσιών, χώρος υγιεινής ΑΜΕΑ, χώρος καθαρισμού, χώρος φύλακα, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Χώροι άθλησης: υπόστεγο γυμναστικής, αποθήκη οργάνων γυμναστικής. Εργαστήρια: σχεδίου – αισθητικής αγωγής. Ειδικοί εκπαιδευτικοί χώροι: τέσσερις αίθουσες πιάνου, μια αίθουσα παραδοσιακών οργάνων, ατομικά ντουλαπάκια μαθητών, εργαστήριο μουσικών συνόλων, αίθουσα ηχογραφήσεων.

Τέλος, στο ισόγειο η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώροι ηχογραφήσεων μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα σε σχέση με τις λειτουργίες του σχολείου. Στο χώρο του ορόφου περιλαμβάνονται: Βοηθητικοί χώροι: χώροι υγιεινής ορόφου, Προαιρετικά μαθήματα: εργαστήριο μουσικών συνόλων, κρουστά – πνευστά, Αίθουσες διδασκαλίας: τύπου Ι, τύπου ΙΙ, τύπου ΙΑ. Ειδικοί εκπαιδευτικοί χώροι: χώρος φύλαξης μουσικών οργάνων, έξι αίθουσες πιάνου, τέσσερις αίθουσες παραδοσιακών οργάνων

Ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης της πράξης: Ιούνιος 2020 – Μάρτιος 2022.

=====

Συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη έδωσε ο Παναγιώτης Νίκας

"Η ένταση που είχαμε στην έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη (3/10/2019), συνδέεται με μικροέργα της προεκλογικής περιόδου", δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας την Παρασκευή 4/10/2019, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Τρίπολη.

Επίσης ανέφερε : "Θα τα αξιολογήσουμε όλα, όσα έργα έχει υποσχεθεί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή κατά την προεκλογική περίοδο, αυτές τις δεκάδες προγραμματικές συμβάσεις για τον κάθε πικραμένο. Ο,τι ζήταγε ο καθένας, ακόμα και ασφαλτοστρώσεις μέσα σε πόλεις και χωριά, αγροτικούς δρόμους, συντήρηση σε κλειστά σχολεία χωρίς παιδιά... Επιτρέπεται αυτό, να συντηρούμε πρώην σχολεία, χωρίς παιδιά και να έχουμε προβλήματα στεγάνωσης σε ανοιχτά σχολεία με παιδιά; Τα κλειστά ας τα συντηρήσει όποιος δήμος θέλει να έχει ένα πολιτιστικό κέντρο.
Επανέλαβα δε, ότι η πολιτική της νέας περιφερειακής αρχής “είναι να προωθούμε μεγάλα έργα τα οποία συνδέονται κυρίως με τις αρμοδιότητές μας, δηλαδή βελτίωση του επαρχιακού και του εθνικού οδικού δικτύου, έργα άρδευσης, λιμνοδεξαμενές – αυτό που είναι το κύριο καθήκον μας. Τα άλλα είναι δουλειά των δήμων, όπως η υποστήριξη των μικροεκδηλώσεων (κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών) ή έργα που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους. Και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτό στους δήμους, όπως το πρόγραμμα Φιλόδημος που είναι καλύτερο από κάθε προηγούμενο πρόγραμμα.
Είναι εύκολο να ζητάς από κάπου χρήματα και εν πάση περιπτώσει να προχωρεί τα έργα σου κάποιος άλλος. Ομως στην Περιφέρεια δεν έχουμε υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν τις απαιτούμενες μελέτες. Πήγαμε πίσω στο ΕΣΠΑ κοντά 300 εκατομμύρια ευρώ επειδή οι υπηρεσίες μας ασχολούνται με τα διάφορα μικροέργα".

======

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο


Θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου συζήτησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Η συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό έγινε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 2/10/2019, στην Αθήνα.

=====