Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης


Μυσταγωγία στη φερόμενη "Βασιλική του Οσίου Νίκωνος" στην αρχαία Σπάρτη

Σε κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας τελέσθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στην φερόμενη «Βασιλική του Οσίου Νίκωνος» στην αρχαία Σπάρτη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τον οποίο συνεπικούρησε πλειάδα κληρικών απ’ όλη την μητροπολιτική περιφέρεια.

Στους πολυπληθείς ευσεβείς προσκυνητές μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, ο οποίος με αφορμή το κήρυγμα του Οσίου Νίκωνος περί μετανοίας, αλλά και την μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη από τον Ζωοποιό Σταυρό, ώστε μέσα από μία διαδικασία ειλικρινούς μετάνοιας, να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μία ενάρετη χριστιανική ζωή.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η στιγμή όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανάγνωσε απόσπασμα από την διαθήκη του Οσίου Νίκωνος. Παρών στον Αρχιερατικό Εσπερινό ήταν και ο Aντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης.

Η υπαίθρια λατρευτική σύναξη ολοκληρώθηκε με τον μελίρρυτο λόγο του σεπτού Ποιμενάρχη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Εσπερινού, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και τους ευλαβείς χριστιανούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κατέκλυσαν τον αρχαιολογικό χώρο.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στην προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα Πάντου και τους συνεργάτες της για την ολοπρόθυμη συνεργασία τους. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Άγιος Νίκωνας να μας λυτρώσει από τις αδυναμίες μας και να έχει πάντα υπό την προστασία Του την Λακεδαίμονα.

Δείτε το φωτορεπορτάζ

=====