Ι.Μ Μάνης


Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας στις κορυφές του Ταϋγέτου

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε και φέτος η Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην ιστορική και σεβασμία Ιερά Μονή Παναγίας Γιατρίσσης σε υψόμετρο 1.000 και πλέον μέτρων στις κορυφές του Ταϋγέτου.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, στον Δισαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, έλκων την καταγωγή του από την Μάνη, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου Γ’, πλαισιωμένων από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, ως επίσης και από τον διάκονο π. Ανδρέα Θεοδωράτο της Ι.Μητροπόλεως Πατρών.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέθηκε Ιερά Αγρυπνία, την οποία παρηκολούθησαν πλήθος προσκυνητών, από τον αρχιμ. π. Αλέξιο Σαραντόπουλο, της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, προεξήρχε του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο εκ των ομόρων Μητροπολιτών, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιλίου κ. Αθηναγόρου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του είπε, ότι η Παναγία με τις αρετές της μας διδάσκει όλους με την υποταγή στο θέλημα του Θεού, με την εμπιστοσύνη στο Θεό και με την προσφορά της στον κόσμο, την γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού. Η Παναγία, φέρνει την εν Χριστώ καταξίωσή μας. Και κατέληξε ο Σεβ. ότι σε μια εποχή κρίσεως της ανθρωπίνης προσωπικότητας η Παναγία είναι σημείον αναφοράς της πνευματικής μας υπόστασης και ανόρθωσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτανευτική περιφορά της θαυματουργού Αγίας Εικόνος της Παναγίας Γιατρίσσης πέριξ της Ι.Μονής, υπό τους ήχους του μοναχικού ταλάντου και της φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο τελέσθηκε η αρτοκλασία, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ερρίφθησαν τιμητικές βολές από μανιάτικα όπλα, από τους άνδρες του Σώματος Απόδοσης Τιμών Δήμου Αν. Μάνης. Τους ύμνους των ιερών Ακολουθιών απέδωσε μελωδικά ο βυζαντινός χορός «Μελωδοί» υπό την χοραρχία του κ. Νικολάου Ταπραντζή.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τζινιέρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου κ. Βασιλάκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου κ. Γραφάκος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων. Τέλος, το μεσημέρι της κυριωνύμου ημέρας προσφέρθηκε από την μοναστική αδελφότητα τράπεζα σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό

=========