Επικαιρότητα - Σάββατο 10/8/2019


Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου 10/8/2019 στην Ελαφόνησο.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 5 PZL, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Αναλυτικά: 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν κάμπινγκ και ξενοδοχείο στην Ελαφόνησο εξαιτίας της πυρκαγιάς.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τα ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ .gr

Σάββατο 1:30 μ.μ

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, έχουν κινητοποιηθεί : 45 πυρστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ, 2 Ε/Π & 4 υδροφόρες ΟΤΑ. Αναλυτικά :32 πυρστες με 15 οχήματα, 1 αερομεταφερόμενη ομάδα πεζοπόρου με 7 πυροσβέστες &1 ομάδα πεζοπόρου με 6 πυρστες.

Κυριακή 1:10 μ.μ

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ελαφόνησο - Ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, σε: 90 πυρστες, 19 οχήματα, 3 Α/Φ, 3 PZL, 4 Ε/Π. Αναλυτικά: 50 πυρστες με 19 οχήματα, 1 αερομεταφερόμενη ομ. πεζοπόρου με 7 πυροσβέστες & 5 ομάδες πεζοπόρου με 33 πυρστες .Συνδράμουν 4 υδροφόρες Ο.Τ.Α. και 2 μηχανήματα έργου.

=====

Η Ελαφόνησος, το διάσημο σε παγκόσμια κλίμακα ελληνικό νησί με τις εξωτικές παραλίες,  δοκιμάστηκε το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου 2019 από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ενώ το βράδυ του Σαββάτου οριοθετήθηκαν οι εστίες της φωτιάς,  υπήρξε αναζωπύρωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής με τους ανέμους στην περιοχή να φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Με την εξαιρετικά ενισχυμένη δύναμη της Πυροσβεστικής, με επίγεια, εναέρια μέσα και υπηρεσιακό προσωπικό, τη συνδρομή της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της Θηροφυλακής και του Δασαρχείου και την κινητοποίηση του Δήμου Ελαφονήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών της Λακωνίας και την εντυπωσιακή κινητοποίηση των κατοίκων και εθελοντών της Ελαφονήσου, κατορθώθηκε η πλήρης κατάσβεσή της.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και για την ασφάλεια του κόσμου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση της περιοχής του Σίμου και Σαρακήνικου, το Σάββατο 10 Αυγούστου. Την Κυριακή 11 Αυγούστου προληπτικά εκκενώθηκε η ίδια περιοχή όπως επίσης και ο οικισμός Κάτω Νησί (Παναγία) στην Δυτική πλευρά του νησιού.

Λόγω της υποδειγματικής επιχείρησης κατάσβεσης ευτυχώς δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή και δεν έχει καταγραφεί ζημιά σε οικία ή ξενοδοχειακή επιχείρηση. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για  εκτεταμένες δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, αγροτεμάχια και καλλιέργειες. Ελπίζουμε η φύση να επουλώσει τις πληγές αλλά και η πολιτεία να σταθεί αρωγός στην άμεση αποκατάσταση της βλάβης στο πολύτιμο οικοσύστημα του νησιού.

Η φυσική παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κυριακόπουλου Κώστα ήταν απολύτως καθοριστική και τους ευχαριστούμε θερμά !

Θα θέλαμε, με αίσθημα ευθύνης να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της Ελαφονήσου που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο νησί πως το σύνολο των υποδομών του είναι πλήρως λειτουργικό.

Η Ελαφόνησος παραμένει ένας απόλυτα ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Η Δήμαρχος
Ευσταθία Λιάρου

=====