ΠΑΣΧΑ 2019


Κυριακή του Θωμά στην Ιερά Μονή της Παντανάσσης στο βυζαντινό Μυστρά

Και φέτος στην Ιερά Μονή της Παντανάσσης στο βυζαντινό Μυστρά θα τελεστεί πανηγυρικά ο όρθρος και η θεία λειτουργία με αρτοκλασία την Κυριακή του Θωμά στις 5/5/2019 το πρωί.

Η Ιερά Μονή αποτελεί το τελευταίο βυζαντινό εκκλησιαστικό κτίσμα που οικοδομήθηκε στην πόλη. Σύμφωνα με την επιγραφή που διατηρείται αμυδρά στο εσωτερικό του καθολικού της, ιδρύθηκε το 1428 από τον Ιωάννη Φραγκόπουλο, πρωτοστράτορα και καθολικό μεσάζοντα, ένα είδος πρωθυπουργού του Μυστρά, γόνο σημαντικής οικογένειας και εξέχουσα πολιτική και στρατιωτική φυσιογνωμία του δεσποτάτου κατά τον 15ο αιώνα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Εκκλησία δεν μετατράπηκε σε τζαμί, και η μονή εξακολούθησε να λειτουργεί, όμως τα έτη 1770-1822 εγκαταλείφθηκε. Το 1824, αφού είχε επισκευασθεί, πυρπολήθηκε από τον στρατό του Ιμπραήμ.

Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι, το μοναδικό που λειτουργεί στον Μυστρά.
         Οι φιλόξενες μοναχές της Παντάνασσας, που με την ευγένεια, την αρετή και την καλοσύνη τους κατακτούν και γοητεύουν τον προσκυνητή, είναι σήμερα οι μοναδικοί μόνιμοι κάτοικοι της ερειπωμένης πολιτείας, άγρυπνοι φρουροί και συνεχιστές της βυζαντινής παράδοσης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗΣ

======