Νέα Δημοκρατία


H Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σπάρτη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Σπάρτη την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και μίλησε σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο Leonidas Palace.

Δείτε στο video ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ομιλία του κ. Μητσοτάκη

Διαβάστε αποσπάσματα από την Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σπάρτη

"Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτήν την καταπληκτική υποδοχή, εδώ στη Σπάρτη, στη Λακωνία. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας, για τον ενθουσιασμό σας, για τη στήριξή σας στη Νέα Δημοκρατία. Τη μεγάλη μας Νέα Δημοκρατία, που πάντα εδώ στη Λακωνία ήταν λίγο μεγαλύτερη. Πάντα εδώ μας πηγαίνατε λίγο ψηλότερα. Το ίδιο θα κάνετε και τώρα.

Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να έρθω στη Σπάρτη, να έρθω στη Λακωνία να σας μιλήσω, να σας σφίξω το χέρι, να σας μεταφέρω το μήνυμα της νίκης. Νίκης σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν μέσα στο 2019. Έρχομαι σε έναν τόπο, με τον οποίον αισθάνομαι πραγματικά ότι με συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί. Δεν είναι μόνο η γεωγραφική εγγύτητα της Κρήτης με τη Λακωνία, με τη Μάνη. Είναι και προσωπικοί δεσμοί που πηγαίνουν πίσω δεκαετίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή να μνημονεύσω, να θυμίσω και να τιμήσω δύο ανθρώπους οι οποίοι υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - και οι δύο με καταγωγή από τη Λακωνία.

Ο ένας είναι ο Αντώνης Σγαρδέλης, τον οποίον τον ευχαριστώ από καρδιάς για όλα όσα προσέφερε στη μεγάλη μας Παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, πάντα με διακριτικότητα, με σεμνότητα και με μία πρωτοφανή εργατικότητα. Ο δεύτερος άνθρωπος δεν είναι δυστυχώς σήμερα μαζί μας. Είναι ο Κυριάκος Γριβέας. Θα ήθελα να τον μνημονεύσω και αυτόν για όλα όσα προσέφερε. Ο άδικος χαμός του πριν από λίγους μήνες στενοχώρησε όλες και όλους πάρα πολύ, όχι μόνον τους πολλούς και καλούς φίλους του εδώ στη Λακωνία.

Φίλες και φίλοι,

Βρίσκομαι στον όμορφο τόπο σας για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα της νίκης που βροντοφωνάζει σήμερα ολόκληρη η χώρα. Ένα μήνυμα νίκης το οποίο δεν θα αποτυπωθεί μόνο στην εθνική κάλπη, στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά και στην περιφερειακή κάλπη. Είμαι εδώ για να δώσουμε και από εδώ τη νίκη στον Νίκα. Εν τούτω Νίκα. Κοιτάξτε, επιλέξαμε να στηρίξουμε τον Παναγιώτη Νίκα για έναν βασικό λόγο. Είναι ένας άξιος και αποτελεσματικός αυτοδιοικητικός άνδρας, που άλλαξε την όψη της Καλαμάτας. Μετέτρεψε την Καλαμάτα σε μία από τις πρωτοπόρες ελληνικές πόλεις. Τη μεταμόρφωσε κυριολεκτικά με όραμα, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Και όπως έφερε την Καλαμάτα στην κορυφή των ελληνικών πόλεων, έτσι πρέπει να φέρει και την Πελοπόννησο στην κορυφή των ελληνικών Περιφερειών, διότι αυτό μόνο της αξίζει.

Και αυτό, φίλες και φίλοι, μπορεί να γίνει μόνο - το είπε ο Παναγιώτης, θέλω να το επαναλάβω και εγώ - μέσα από μία ουσιαστική και αποτελεσματική σύμπραξη της κεντρικής εξουσίας με την Περιφερειακή Διοίκηση. Για αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη πολιτική σημασία στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Όχι μόνο γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα “καμία Περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας”, αλλά γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να υλοποιήσουμε και εδώ στον τόπο σας μία ουσιαστική και αποτελεσματική περιφερειακή στρατηγική. Εμείς έχουμε ήδη ανακοινώσει το μεγάλο  πρόγραμμα των κεντρικών υποδομών, τις οποίες θέλουμε να στηρίξουμε. Από την  ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του πανέμορφου τόπου, από το Μυστρά μέχρι το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, το οποίο έχει στοιχειώσει πια ως ένα όραμα που δυστυχώς παραμένει σήμερα σχέδιο επί χάρτου. Από την ανάδειξη της Μάνης μέχρι την τόνωση του πρωτογενούς τομέα. Από τη βελτίωση των τοπικών υποδομών μέχρι την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Λακωνίας. Όλα αυτά είναι σχέδια και προγράμματα τα οποία μπορούν να γίνουν μόνο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διοίκηση. Για αυτό και σας ζητώ, σας ζητώ από καρδιάς για το καλό της Λακωνίας, για το καλό της Περιφέρειας Πελοποννήσου να στηρίξετε  τον Παναγιώτη Νίκα στις εκλογές που έρχονται και να τον εκλέξετε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να το ξαναπώ εδώ από τη Σπάρτη, από τη Λακωνία. Στις 26 Μαΐου, αν όχι νωρίτερα, μακάρι να μπορούσε να συμβεί νωρίτερα, αλλά δεν εκτιμώ ότι θα γίνει, έχουμε εκλογές. Γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι ασχέτως των προθέσεων του κ. Τσίπρα για τις εθνικές εκλογές, στις 26 Μαΐου έχουμε εκλογές.  Έχουμε ευρωεκλογές, έχουμε περιφερειακές εκλογές και έχουμε δημοτικές εκλογές. Και θα είναι η πρώτη ευκαιρία του ελληνικού λαού να μιλήσει επιτέλους με τη δική του φωνή ύστερα από 4 χρόνια.  4 χρόνια έχουν να γίνουν εκλογές στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2015. Και ο λαός λαχταρά, λαχταρά επιτέλους, να μιλήσει με τη δική του φωνή. Στις κάλπες της 26ης Μαΐου και συγκεκριμένα στην ευρωκάλπη - εφόσον δεν στηθούν εθνικές κάλπες ταυτόχρονα - θα στείλει ένα βροντερό μήνυμα. “Ως εδώ, αξίζουμε καλύτερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μπορούμε καλύτερα από τα χάλια στα οποία έχει καταδικάσει τη χώρα η σημερινή Κυβέρνηση”.

Η ψήφος λοιπόν στις 26η Μαΐου θα είναι ταυτόχρονα μια ψήφος αποδοκιμασίας στο ΣΥΡΙΖΑ , αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ψήφος επιδοκιμασίας και επιβράβευσης της Νέας Δημοκρατίας. Και για αυτό και σήμερα εδώ από τη Λακωνία, από τη Σπάρτη, όπως το κάνω σε κάθε γωνιά της Ελλάδος - γιατί όπως βλέπετε δεν έχω σταματήσει να γυρνώ την Ελλάδα, αύριο θα  βρεθώ στην Αιτωλοακαρνανία και θα γυρίσουμε και θα ξανά γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και θα πάμε σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό να μεταφέρουμε το μήνυμα της νίκης - θέλω  να κηρύξω πανστρατιά νίκης. Και θέλω να σας ζητήσω να θυμηθούμε, αγαπητέ Θανάση, ότι η Λακωνία ήταν και παραμένει πάντα ένα από τα ισχυρά κάστρα της Νέας Δημοκρατίας.  Ένα κάστρο που κράτησε την Παράταξη όρθια, που παρέμεινε γαλάζιο όταν όλη η άλλη χώρα άλλαζε χρώμα.

Αλλά και εδώ όμως, και ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα εκλογικά μας αποτελέσματα.  Εδώ λοιπόν στη Λακωνία, εδώ στη Σπάρτη έχω από εσάς ακόμα υψηλότερες απαιτήσεις από ό,τι έχω στην υπόλοιπη Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε. Και το μήνυμα της Λακωνίας, το μήνυμα της Σπάρτης, το μήνυμα της Μάνης θα είναι εκκωφαντικό. Θα είναι η αμέριστη στήριξη στη Νέα Δημοκρατία ώστε να μετατρέψουμε τις ευρωεκλογές ως το απαραίτητο σκαλοπάτι στο οποίο πρέπει να ανέβουμε προκειμένου να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από μια μεγάλη, από μια εκκωφαντική, από μια συντριπτική νίκη στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Φίλες και φίλοι,

Επισκέφθηκα πριν από λίγες ώρες το μοναδικό κόσμημα του Μυστρά. Μία βυζαντινή πόλη μοναδική, όχι μόνο στην Ελλάδα, μοναδική στον κόσμο.. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να αναδείξουμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά και να συμπληρώσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της Λακωνίας με νέες δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και περισσότερο πλούτο. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει. Δεν μιλάμε αρκετά για αυτά. Αλλά είναι κάτι το οποίο πραγματικά θα ήθελα να το δουλέψουμε μαζί με τον Παναγιώτη Νίκα και μαζί με τον επόμενο Δήμαρχο της Σπάρτης. Το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σκεφτείτε το. 2.500 χρόνια από μία μάχη η οποία σηματοδότησε την ιστορία μας, η οποία έγινε πρότυπο αντίστασης ελεύθερων ανθρώπων απέναντι στην κατάκτηση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τη Σπάρτη και την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, να τη ξαναβάλουμε στο χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας, έτσι όπως της αξίζει. Διότι η Σπάρτη είναι η δεύτερη -αν όχι η πρώτη- πιο γνωστή πόλη της αρχαίας Ελλάδος. Να λύσουμε επιτέλους -και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση- το πρόβλημα του αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης. Να αποκτήσει η Σπάρτη το μουσείο που της αξίζει και που θα είναι αντάξιο της μοναδικής ιστορίας της.
 
Αυτή λοιπόν, φίλες και φίλοι, δυστυχώς, είναι η κληρονομιά την οποία μας αφήνει πίσω του ο κ. Τσίπρας.  Μια οικονομία ρημαγμένη και μια Συμφωνία των Πρεσπών που δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω εδώ στη Λακωνία ότι πιστεύω στον υγιή πατριωτισμό.  Πιστεύω στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αίσθηση της ιστορικής τους ταυτότητας και που βάζουν την ιστορία αυτού του τόπου και την παράδοσή του σε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Θέλω όμως να κάνω τη διάκριση και εδώ μεταξύ του στείρου εθνικισμού, των ψευτοϋπερπατριωτών οι οποίοι φωνάζουν και διαδηλώνουν χωρίς αντίκρισμα και των πραγματικά υπεύθυνων πατριωτών οι οποίοι στέκονται με θέσεις και απόψεις απέναντι στα προβλήματα.  Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πατριωτική δύναμη αυτού του τόπου και είμαστε υπερήφανοι για αυτό.  Και κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας επιμένει στο δικό του φαντασιακό κόσμο να μας ταυτίζει με την ακροδεξιά του απαντώ και του θυμίζω: “δεν ήμασταν εμείς αυτοί που κυβερνήσαμε με τον κ. Καμμένο 4 χρόνια, δεν ήμασταν εμείς αυτοί που συμπράξαμε με τις ακραίες δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού για να κρατηθούμε λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία”.

Όμως, φίλες και φίλοι, όλα αυτά θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα κριθούν στις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν. Θα κριθούν σίγουρα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και πάλι τους κεντρικούς μας στόχους: καθαρή, ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές που δεν θα αμφισβητείται. Όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες -και σίγουρα η Περιφέρεια της Πελοποννήσου- στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Στις τρεις μεγάλες πόλεις δήμαρχοι που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και τα δικά της χρώματα. Και σε όλη την επικράτεια όσο το δυνατόν περισσότεροι συνδυασμοί συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή και εδώ στη Λακωνία να επαναλάβω κάτι που αφορά στις δημοτικές εκλογές. Θα επιλέξετε τελικά εσείς ποιον θεωρείτε ότι είναι ο καλύτερος Δήμαρχος για να ρυθμίσετε τα του τόπου σας. Εμείς έχουμε τις προτιμήσεις μας. Κάπου τις έχουμε εκφράσει, κάπου δεν τις έχουμε εκφράσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω και δεν μπορώ να επιτρέψω οι όποιες εσωτερικές έριδες, διαφωνίες, θεμιτές και κατανοητές πάντα που αφορούν τα δημοτικά να έχουν επιπτώσεις στην εθνική κάλπη και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Εκεί πάμε όλοι ενωμένοι σαν μία γροθιά. Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα γράψει τους τίτλους τέλους του δράματος του κ. Τσίπρα, που θα τον σύρουν σε εξελίξεις,  που θα οδηγήσουν τελικά στη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Βλέπω όμως ανάμεσά μας και παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας που επέστρεψαν στις τάξεις της  μετά από πολλά χρόνια αποχής και απομάκρυνσης από την Παράταξη.  Και αυτό είναι παρήγορο, είναι ευχάριστο. Μπήκα στην πολιτική πριν από ακριβώς 15 χρόνια το 2004 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε παραπάνω από 3.000.000 ψήφους σε ολόκληρη την επικράτεια σε μια μεγάλη εκλογική επικράτηση που έφερε τότε τον Κώστα τον Καραμανλή στην εξουσία. Από τότε η δύναμή μας δυστυχώς μειωνόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το ’04, το ’07 μας εγκατέλειψαν στην πορεία για διάφορους λόγους. Τους ζητώ και σας ζητώ να βάλετε στην άκρη τα όποια παράπονα και τις όποιες επιφυλάξεις σας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.  Τώρα είναι που σας χρειαζόμαστε, γυρίστε στο σπίτι σας, η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι σας.  Είμαστε η Παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Και θυμόμαστε ότι στις 29 Μαΐου, 3 μέρες μετά τις ευρωεκλογές, θα γιορτάσουμε τα 40 χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα απέναντι τότε στο λαϊκισμό του Ανδρέα Παπανδρέου και πείθοντας μια κοινωνία η οποία τότε ήταν καχύποπτη για τις επιλογές του.

Αυτά είναι τα διλήμματα τα οποία τελικά θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας για την επόμενη 5ετία, 10ετία. Είναι διλήμματα τα οποία μπορούν να απαντηθούν μόνο μέσα από τη στήριξη στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν τη δική τους ξεχωριστή υπέρβαση και θα πρέπει να τους καλωσορίσουμε στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Να τους υποδεχθούμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συμπόρευσης την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε επιτέλους τη χώρα μας έτσι όπως πρέπει. Έχουμε ακόμα 7,5 εβδομάδες μάχης.  Σας θέλω όλες και όλους δίπλα μας σε διάταξη μάχης.  Γιατί τώρα δίνουμε όλοι εξετάσεις. Δίνουμε εξετάσεις στην Παράταξη, αλλά δίνουμε εξετάσεις στο λαό και στην Πατρίδα. Και όλοι αναμετριόμαστε με την ιστορία μας.  Αλλά όλοι θα γράψουμε μαζί και τη δική μας ιστορία, το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας για τη χώρα μας και για τη μεγάλη, την ένδοξη Παράταξή μας.

Αυτή λοιπόν η κοινή στάση, αυτός ο κοινός αγώνας πρέπει να αποτυπωθεί το βράδυ των εκλογών και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα θα  έχει πια τελειώσει και ότι μια νέα φωτεινή Ελλάδα ανατέλλει. Μια Ελλάδα με αισιοδοξία, με χαμόγελο στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάντε λοιπόν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, νίκη όλων των Ελλήνων. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε. Πάμε όλοι μαζί για αυτή τη μεγάλη εκλογική επικράτηση, τη μεγάλη εκλογική νίκη στην εθνική κάλπη, στην ευρωκάλπη, στην περιφερειακή κάλπη.  Να κάνουμε όλη την Ελλάδα γαλάζια και τη Λακωνία, το κάστρο της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα πιο γαλάζιο. Διότι το γαλάζιο της Λακωνίας ήταν,  είναι και θα είναι πάντα ακόμα πιο έντονο. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Να είστε καλά, καλό αγώνα σε όλες και σε όλους".

=====