Επικαιρότητα


Βερούτης : «Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησιών προς κτηματογράφηση στη Λακωνία»


Επιστολή προς την ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε απέστειλε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε Λακωνίας, Πολιτικός Μηχανικός κ. Θεόδωρος Βερούτης, ζητώντας να δοθεί ικανή χρονική παράταση στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησιών προς Κτηματογράφηση.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής :

Ο προβληματισμός μας, για τα στενά χρονικά περιθώρια της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησιών προς κτηματογράφηση, όπως αυτός είχε εκφραστεί και  κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν από κοινού με την ανάδοχο εταιρία  κτηματογράφησης, αποδεικνύεται - προϊόντος του χρόνου - απόλυτα βάσιμος και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων.

Στην εξαρχής μάλιστα ανησυχία μας, για τα μικρά χρονικά περιθώρια, ήρθαν να προστεθούν και τα προβλήματα που δημιούργησε στη διαδικασία, η παρατεταμένη κακοκαιρία που έπληξε το Νομό μας το προηγούμενο διάστημα,  με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να τεθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ζημιών, που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε αγροτοκτηνοτροφικές περιουσίες, αλλά και σε δημόσιες υποδομές (οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα, αρδευτικό δίκτυο, κ.λ.π.). Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν  δυσχέραναν τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων, αφού οι συνεχείς βροχοπτώσεις πέραν των μεγάλων προβλημάτων πρόσβασης στις αγροτικές περιοχές, εμπόδισαν και  τις εργασίες υπαίθρου των μηχανικών (εντοπισμός, μετρήσεις αγροτεμαχίων, κ.λ.π.), όπου αυτές ήταν απαραίτητες.

Σας επισημαίνουμε επίσης ότι, παρότι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, ξεκίνησε στο Νομό μας στις 7 Ιανουαρίου 2019, η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου για την υποβολή των δικαιωμάτων ξεκίνησε – και μάλιστα με αρκετά προβλήματα μέχρι σήμερα - στις 4 Φεβρουαρίου 2019, ενώ δηλαδή είχε ήδη παρέλθει περίπου ένας μήνας. Επιπροσθέτως, μόλις στις 12/03/2019 ξεκίνησε τη λειτουργία του και το  γραφείο κτηματογράφησης στο  Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των περιοχών μας, που ζουν μόνιμα στην Αθήνα.
Στους λόγους που καθιστούν απαραίτητη την επέκταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων και μάλιστα και κατά τους θερινούς μήνες, να συμπεριλάβετε το γεγονός ότι πολλοί ομογενείς μας,  επιστρέφουν στη Λακωνία κάθε καλοκαίρι και αυτό θα διευκόλυνε την ενημέρωσή τους, καθώς και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεών τους.

Για τους παραπάνω εγγενείς αλλά και έκτακτους λόγους, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την τήρηση των προθεσμιών, ζητάμε να δοθεί ικανή χρονική παράταση στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησιών προς Κτηματογράφηση, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της διαδικασίας και να αποφευχθούν πιθανά λάθη ή παραλείψεις λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου.
   Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία στην κατεύθυνση της ομαλής διεξαγωγής και ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης, προς διευκόλυνση και όφελος των πολιτών.  

Σπάρτη 15/03/2019
Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Λακωνίας
Βερούτης Θεόδωρος
Πολιτικός Μηχανικός

======