Ιερά Μητρόπολη Μάνης - 2/2/2019


Με λαμπρότητα το Γύθειο εόρτασε την Πολιούχο του, Υπαπαντή του Κυρίου

Με πάσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στο Γύθειο η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, πολιούχου της πόλεως.

Την παραμονή της εορτής, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Επισκοπείου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος υπογραμμίζοντας την έννοια της ελπίδος που φέρνει ο Χριστός στη ζωή μας.

Πρό της απολύσεως πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων στους νικητές των μαθητικών διαγωνισμών Έκθεσης με θέμα "Τί σου κάνει εντύπωση από το βίο των Τριών Ιεραρχών" και Ζωγραφικής με θέμα "Ο τόπος μου, η Μάνη", που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, με τη συμμετοχή μαθητών/τριων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια.

Την κυριώνυμο ημέρα, στην Ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ερμηνεύοντας το νόημα της Δεσποτικής και Θεομητορικής αυτής εορτής, τονίζοντας οτι μόνο κοντά στο Χριστό και με τον Χριστό βρίσκουμε την αληθινή χαρά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης, πάνδημη λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας, στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης εψάλη δέηση και στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος Γ' επισφράγισε την εόρτια σύναξη με ακραιφνώς θεολογικό και πατριωτικό λόγο, ενθουσιάζοντας τα πλήθη των πιστών. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης κατέληξε, το σύντομο χαιρετισμό του, με την προτροπή "Μη πτοείσθε. Κρατήσατε χριστιανική πίστη και αγάπη προς την πατρίδα".

Στη συνέχεια η λιτανευτική πομπή κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Γυθείου, όπου πραγματοποιήθηκε η απόλυση. Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό προς πρσκύνηση από τους πιστούς έως το πρωί της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου 2019.
'Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσε ο βυζαντινός χορός "Μελωδοί", υπό τη χοραρχία του κ. Νικολάου Ταπραντζή.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Δαβάκης και Γρηγοράκος, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα. Τζανετέα, ο Εισαγγελέας Γυθείου κ. Πασαλίδης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Γυθείου κ. Νταής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Φιλιππάκος, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, η Διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου, Αντισυνταγματάρχης κα Φραγκιάδου, οι Διοικητές των Α.Τ. Γυθείου και Αρεόπολης κ.κ. Κρητικός και Βασιλάκος, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Πλωτάρχης κ. Γιαννουράκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Επιπυραγός κ. Γραφάκος, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα από το 3ο Τάγμα ΚΕΕΜ, αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης και το Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης.

======