Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Με θρησκευτική λαμπρότητα η πανήγυρη του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε και φέτος, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του "Μετανοείτε", Πολιούχου αυτής.

Διεξοδικότερα, την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό του Οσίου, τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος και η αμφιοφορία σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Θεοκλήτου.

Ακολούθησαν η αρτοκλασία και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, τον οποίο συνεπικούρησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Νίκωνος και στα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε στη σύγχρονη εποχή.

Ιδιαίτερα στάθηκε στον πυρήνα του κηρύγματος του Οσίου, την μετάνοια, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα του καλού Χριστιανού.

Δυστυχώς η κακοκαιρία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της καθιερωμένης λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος στις κεντρικές οδούς της λακωνικής πρωτεύουσας.

Κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς, τους μαθητές των σχολείων της πόλης, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους.

Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του Εσπερινού όσο και της Θ. Λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Δαβάκης και Γρηγοράκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα. Τζανετέα, οι Δήμαρχοι των Δήμων Σπάρτης, Καλαμάτας και Τρίπολης κ.κ Βαλιώτης, Νίκας και Παυλής αντίστοιχα, οι πρώην Βουλευτές Λακωνίας κ. Αποστολάκος και κα. Πατριανάκου, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτευτές, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
======