Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή για επιτόκια δανεισμού των Τραπεζών.


Ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών από τα δυσβάσταχτα επιτόκια δανεισμού των Τραπεζών, ζητά ο Θανάσης Δαβάκης.

 

22/7/2011

Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών από τα δυσβάστακτα επιτόκια δανεισμού, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή ο Λάκωνας βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης στην Ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρει τα εξής:

Η οικονομική πολιτική που ασκείται εδώ και δυο χρόνια από την Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους Έλληνες πολίτες. Μειωμένα εισοδήματα, αλλά κυρίως καμία προοπτική ελπίδας, είναι η αίσθηση που έχει στο σύνολο της η ελληνική κοινωνία. Είναι γεγονός, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όμως η εκάστοτε κυβέρνηση έχει στη διάθεση της τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση πολλών νοικοκυριών που αυτή την περίοδο περνούν δύσκολα.

Επιπλέον δυσβάσταχτα τείνουν να γίνουν τα δάνεια, τα οποία έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες και καλούνται τώρα να τα εξοφλήσουν σε μια περίοδο που πολλοί όχι μόνο έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους, αλλά ακόμα χειρότερα, έχουν χάσει και τη δουλειά τους. Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες ακόμη και σήμερα, δεν έχουν παρά ελάχιστα πράξει, προκειμένου να βοηθήσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Από τα στοιχεία που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας οι τράπεζες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων, που υπερβαίνουν ακόμα και το 2%, σε πολλά τραπεζικά προϊόντα. Μάλιστα με αφορμή τις αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Τράπεζες αυξάνουν το κόστος δανεισμού πολύ περισσότερο, με σκοπό να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα περιθώρια του κέρδους τους.

Η τακτική αυτή των τραπεζών όπως είναι φυσικό έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Οι «δημόσιες» τράπεζες όμως οφείλουν να εμφανίζουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο και χρέος της κάθε κυβέρνησης είναι να φροντίζει γι’ αυτό.  

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης  δεν πρέπει να εξαντληθούν στην αναστολή μόνο των πλειστηριασμών και στην εφαρμογή ενός νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Ο Έλληνας πολίτης αυτό που επιζητά αυτή την περίοδο είναι μια ανάσα προκειμένου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του και όχι μια παράταση μέχρι να του πάρουν το σπίτι.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες που επηρεάζονται έμμεσα ή άμεσα από το Κράτος, θα έπρεπε να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ και να μην τα μετακυλύουν άμεσα στους πελάτες τους. Επίσης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επιμήκυνση των δανείων, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ποσά των δόσεων.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να ανακουφισθούν τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά από τα δυσβάσταχτα επιτόκια δανεισμού και τις δόσεις των Τραπεζών ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης