Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»)Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

- Απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο.

- Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου 2019).

- H διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Tην Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τα ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ.gr θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες μεγάλο αφιέρωμα στον νέο νόμο, όταν αυτός ψηφιστεί (εντός της εβδομάδος).

======