28/6/2018


Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας :
"Οι πυροσβέστες από τη Λακωνία δέχθηκαν διαταγές για να παραλάβουν ακατάλληλα - επικίνδυνα οχήματα προς ενίσχυση του στόλου των Π.Υ και Π.Κ του Νομού"

Ανακοίνωση - Καταγγελία

Οι πυροσβέστες  από τη Λακωνία δέχθηκαν διαταγές για να παραλάβουν ακατάλληλα – επικίνδυνα οχήματα προς ενίσχυση του στόλου των Π.Υ και Π.Κ του Νομού μας.
Την 27 Ιουνίου πυροσβέστες από το Γύθειο - Αρεόπολη και Μολάους  βάση τριών  διαταγών  από την ΠΕΠΥΔ Πελ/σου  μετέβηκαν στην ΠΥ Κορίνθου να παραλάβουν και να οδηγήσουν πυροσβεστικά οχήματα (40 και άνω ετών) προς τις υπηρεσίες τους.
Κατά την παράδοση - παραλαβή οι οδηγοί διαπίστωσαν ότι εκτός, από την όχι καλή μηχανική τους κατάσταση (λόγω  ηλικίας) ενημερώθηκαν  από το γραφείο κίνησης της ΠΥ  Κορίνθου  ότι τα συγκεκριμένα οχήματα - φορτηγά ήταν ακινητοποιημένα, από 1 έως 2,5 χρόνια λόγο φθοράς ελαστικών που έφτανε στο 90 %.
Οι οδηγοί όταν ρώτησαν ανωτέρους τους, με ποιανού ευθύνη θα βγουν στην κυκλοφορία και θα διανύσουν 200 χιλιόμετρα σε εθνική οδό με τα φορτηγά - χάρους (φθαρμένα ελαστικά έως 90%) θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους αλλά και των αθώων συμπολιτών μας που ταξιδεύουν στους δρόμους η απάντηση ήταν με ευθύνη του οδηγού.
Κατόπιν τούτου οι οδηγοί δεν δεχτήκαν να παραλάβουν τα οχήματα και επέτρεψαν
στις υπηρεσίες τους.
Ρωτάμε :
- γιατί εκδόθηκαν οι διαταγές για ακατάλληλα προς κίνηση ακινητοποιημένων οχημάτων;
- πως θα χρησίμευαν τα συγκεκριμένα πυροσβεστικά οχήματα στη Λακωνία ενώ η ΠΥ Κορίνθου τα θεώρει ακατάλληλα και τα είχε θέσει εκτός λειτουργίας;
- γιατί οι πυροσβέστες να διακινδυνεύσουν να δημιουργήσουν τροχαίο ατύχημα;
ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ηγεσία  θα ασχοληθεί με το θέμα και θα φροντίσει για την ανανέωση του στόλου της Λακωνίας με σύγχρονα και ασφαλή οχήματα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Kούλας Ευάγγελος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρασσιάς Αθανάσιος

Για το ίδιο θέμα :

i). Παρέμβαση Δαβάκη σε Τόσκα για την καταγγελία της ΕΥΠΣ Λακωνίας


Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη στην καταγγελία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Λακωνίας, σχετικά με το γεγονός ότι πυροσβέστες έλαβαν διαταγή να παραλάβουν παλαιά, ακατάλληλα και επικίνδυνα οχήματα προς ενίσχυση του στόλου των Π.Υ. του Νομού μας.

Ο κ. Δαβάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν διεξοδικά και του έδωσαν έγγραφη καταγγελία στην οποία περιγράφουν αναλυτικά το γεγονός. Κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Δαβάκης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα, εξεδήλωσε την αντίθεσή του προς αυτό και του ζήτησε να παρέμβει. Παράλληλα, κατέθεσε στις 2 Ιουλίου 2018 Κοινοβουλευτική Αναφορά προς το υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εξ’ άλλου ο κ. Δαβάκης συναντήθηκε εκ νέου σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τόσκα, ο οποίος του ανέφερε ότι έχει ζητήσει ήδη από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής να διερευνήσει το θέμα και να του αναφέρει σχετικά.

Ο κ. Δαβάκης παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει.

ii). Eρώτηση Γρηγοράκου στη Βουλή

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη,
Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Ν. Τόσκα

Θέμα: «Παραλαβή ακατάλληλων οχημάτων προς ενίσχυση του στόλου των Π.Υ. και Π.Κ. του Νομού Λακωνίας»

Στη Λακωνία, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την ευφλεκτότητα της βλάστησης, συντελούν στις συχνές εκδηλώσεις πυρκαγιών, ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσής τους αυξάνεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια περιόδου πυροπροστασίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, πρέπει να έχει τα απαραίτητα μέσα για να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης των πυρκαγιών.  Σύμφωνα με μια σοβαρή καταγγελία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Λακωνίας, στις 27 Ιουνίου οι πυροσβέστες από τη Λακωνία δέχθηκαν διαταγές για να παραλάβουν ακατάλληλα – επικίνδυνα οχήματα προς ενίσχυση του στόλου των Π.Υ και Π.Κ. του Νομού. Κατά την παράδοση - παραλαβή οι οδηγοί διαπίστωσαν ότι εκτός από την αμφίβολη μηχανική  κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων λόγω παλαιότητας (40 και άνω ετών), ενημερώθηκαν από το γραφείο κίνησης της ΠΥ Κορίνθου ότι τα συγκεκριμένα οχήματα - φορτηγά ήταν ακινητοποιημένα, από 1 έως 2.5 χρόνια λόγο φθοράς ελαστικών που έφτανε στο 90%.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Γνωρίζετε για την έκδοση διαταγών για ακατάλληλα προς κίνηση ακινητοποιημένων οχημάτων; Αν ναι, πως θα χρησίμευαν τα συγκεκριμένα πυροσβεστικά οχήματα στη Λακωνία ενώ η ΠΥ Κορίνθου τα θεωρεί ακατάλληλα και τα είχε θέσει εκτός λειτουργίας; Παρακαλώ για την γνωστοποίηση της σχετικής αλληλογραφίας των προαναφερόμενων διαταγών.
2)    Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυση του στόλου των Π.Υ. και Π.Κ. του Νομού Λακωνίας με στόχο την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης των πυρκαγιών;
                                                                                                                
Ο ερωτών Βουλευτής
Λεωνίδας Γρηγοράκος

=======