Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς


«Διδάσκοντας την ελαιοκομία» - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), την περιοδική έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία», από την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Στην έκθεση αξιοποιήθηκε αρχειακό υλικό και αντικείμενα, που κατά κύριο λόγο αποτελούν τμήμα της συλλογής του Γεωργικού Μουσείου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα της συλλογής του καθηγητή Δενδροκομίας Π. Αναγνωστόπουλου (1883-1964) και του βοηθού του Εμμανουήλ Βάθη (1910-2008).

Πρόκειται για έκθεση ιστορίας των επιστημών και συγκεκριμένα της γεωπονικής, αλλά και ιστορικών και εθνογραφικών στοιχείων σχετικών με την ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα.

Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει φωτογραφικό υλικό και εποπτικά σχέδια για τις μεθόδους καλλιέργειας της γης, τη μέθοδο φύτευσης της ελιάς, τον τρόπο κλαδέματος, το μάζεμα των καρπών της και τα έντομα από τα οποία αυτή πλήττεται. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται 32 ποικιλίες της ελιάς, όπως ακριβώς τις αποτύπωσαν οι δυο διδάσκοντες.

Η έκθεση συνοδεύεται από αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Εμμανουήλ Βάθης στα εργαστήριά του, καθώς και από έντυπο υλικό που διαθέτουν το Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επόμενος σταθμός της έκθεσης θα είναι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ. Στη συνέχεια, προσαρμοσμένη κατάλληλα, θα αποτελέσει μόνιμη εκθεσιακή ενότητα, αφιερωμένη στον Εμμανουήλ Βάθη, στο Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου -10 Σεπτεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη

=====