Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης


Παρουσίαση της Μουσειολογικής Προμελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης


Την Πέμπτη 17/5/2018 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Μουσειολογικής προμελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει ως σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στην κοινωνία.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα, οι Bουλευτές Λακωνίας κ.κ Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Υποδιοικητής  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης κ. Διαμαντής Τσολομύτης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νομού.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, στο χαιρετισμό της, μίλησε για την άριστη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους φορείς και τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπεράσαμε δυσκολίες και αγκυλώσεις πολλών ετών προκειμένου να φτάσουμε σήμερα σε μια άρτια μουσειολογική προμελέτη. Επισήμανε δε, ότι μέσα στον Ιούνιο το Υπουργείο Πολιτισμού θα αποστείλει στην Περιφέρεια τις απαραίτητες για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Τεχνικές προδιαγραφές.

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της Μουσειολογικής Προμελέτης  από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευαγγελία Πάντου, την κ. Ελευθερία Βλάχου, Αρχαιολόγο – Μουσειολόγο, στην οποία και ανατέθηκε η μουσειολογική σύνθεση της προμελέτης και τις προϊστάμενες των Τμημάτων της ΕΦΑΛΑΚ κ.κ. Ντουβή Κων/να, Χαραλάμπους Δανάη και Τσούλη Μαρία.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στον χαιρετισμό του μίλησε για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ως προς την επίσπευση των διαδικασιών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα. Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε ότι η μουσειολογική προμελέτη είναι το αφήγημα, το σενάριο με βάση τα ευρήματα, τις αρχαιότητες και τις έρευνες του «μύθου» της Σπάρτης.

========