Επικαιρότητα


Παρέμβαση - διαμαρτυρία του Σ.Ε.Π.Ε. Λακωνικής στον Δήμο Ευρώτα για την δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δ. Βέρδο επισκέφθηκαν σήμερα 9/5/2018 το πρωί ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ε. Λακωνικής κ. Μανουσόπουλος Γιώργος, συνοδευόμενος από τον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, εκλεγμένο με την ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, κ. Χανδόλια Σπύρο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους καθώς στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Ευρώτα ανακάλεσε την απόφασή του - στην τριμερή Επιτροπή του ΥΠΠΕΘ - για την καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Οι εκπαιδευτικοί επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο Ευρώτα και αυτός δεσμεύθηκε να επαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερώσει τα μέλη του για τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 Το ψήφισμα διαμαρτυρίας ήταν το εξής :

 Κύριε Δήμαρχε,
Με θλίψη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως την ημέρα που κατέφθαναν στο Γύθειο δέκα τουλάχιστον Καθηγητές Πανεπιστημίων Προσχολικής Αγωγής για να υποστηρίξουν επιστημονικά  την απόφαση για την καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος μας, εσείς συγκαλέσατε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να ανακαλέσετε την ομόφωνη απόφαση της τριμερής Επιτροπής του ΥΠΠΕΘ – όπως σε όλους τους Δήμους της Λακωνίας – για ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία. Άποψη μας είναι ότι η απόφασή σας αυτή πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών του Δήμου Ευρώτα, ενός Δήμου που στο παρελθόν έχει χρηματοδοτήσει επαρκώς τις σχολικές του υποδομές.
   
Σας θυμίζουμε κύριε Δήμαρχε εξάλλου, ότι η τελική απόφαση για την ένταξη των Προνηπίων στο Νηπιαγωγείο ανήκει στον Υπουργό και πως οι τριμερείς Επιτροπές έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Η εκπαίδευση – και το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας – για καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής δεν μπορεί να «στραβοπατά» για μικροπολιτικές και οικονομικούς λόγους. Η ματαιοδοξία κάθε λογής υποψηφίων δεν μπορεί να «υποσκάπτει» την πρόοδο των μικρών μαθητών και αποτελεί μια καταδικαστέα κοινωνικοπολιτική πράξη.

Κύριε Δήμαρχε, χάρη στα χρήματα των Δημοτών σας άλλα και στις δικές σας πρωτοβουλίες , θέματα υλικοτεχνικής υποδομής δεν υφίστανται στην περιοχή σας.
Αναγνωρίζεται παγκοσμίως ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στα Δημόσια Νηπιαγωγεία παράγει αντισταθμιστικά οφέλη, ειδικότερα για τους μαθητές που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, κυρίως για την μετέπειτα σχολική και ενήλικη ζωή.

Στα Νηπιαγωγεία με την καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής δίνεται η δυνατότητα :
-    να ολοκληρώνονται τα Αναλυτικά Προγράμματα
-    να διασφαλίζεται η δυνατότητα εντοπισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών και να επιτυγχάνεται η πρώιμη παρέμβαση
-    να λειτουργούν δομές ΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης (όπως στο 2ο Νηπ. Σκάλας) και να στηρίζονται τα παιδιά με αναπηρίες, υπηρεσίες που δεν προσφέρουν οι Παιδικοί σταθμοί
-    να αναπτύσσονται γνώσεις και δεξιότητες και να υπάρχουν έγκαιρες παρεμβάσεις από τους Νηπιαγωγούς.

Καλούμε όλους τους γονείς του Δήμου Ευρώτα ως τις 18 Μαΐου 2018 να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Δημόσια Νηπιαγωγεία σύμφωνα με την σαφή εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.
Καλούμε όλα τα μέλη μας να ενημερώσουν ορθά την τοπική κοινωνία.

Φθάνει πια η πολιτική των κουπονιών και της ελαστικής εργασίας στην δύσμοιρη πατρίδα μας που καθημερινά εξαθλιώνει τον λαό μας. Μόνο κανονικότητα δεν αποτελεί η εγγραφή των Προνηπίων στους Παιδικούς σταθμούς … Ο αγώνας μας συνεχίζεται…

========