Επικαιρότητα


Παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 η παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου, η οποία ήταν η επικεφαλής της ομάδας του Πολυτεχνείου που ανέλαβε το μεγάλο αυτό εγχείρημα και η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου.

Η κ. Α. Μοροπούλου  παρουσίασε όλες τις πτυχές του θέματος , το οποίο δεν ήταν  απλώς ένα ζήτημα τεχνικής αντιμετώπισης , αν σκεφθεί κανείς ότι μόνον για να δοθεί η άδεια επέμβασης χρειάστηκε να συμφωνήσουν οι προκαθήμενοι των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, των φυλάκων του Παναγίου Τάφου.

Η επιτυχία αυτή έρχεται μετά από 200 χρόνια και αναθέτει την εργασία και την προστασία του Παναγίου Τάφου στους έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απόφαση που αποτελεί μεγάλη αναγνώριση  για την δουλειά του Πολυτεχνείου και ένδειξη μεγάλης εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που στελέχωσαν την ομάδα της κ. Μοροπούλου.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ Ευστάθιος στον χαιρετισμό του, η κ. Μοροπούλου και όλοι οι συνεργάτες της είναι πραγματικά ευλογημένοι, διότι τους δόθηκε στην ζωή τους η ευκαιρία να εργαστούν στα άδυτα του μεγαλύτερου θρησκευτικού μνημείου της ανθρωπότητας και να αναλάβουν την διάσωσή του.

Η ιστορία του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου χρονολογείται από το 326 μΧ:
•    Αποκάλυψη και ανάδειξη ταφικού μνημείου την περίοδο του Μέγα Κωνσταντίνου (326 μ.Χ.)
•    Καταστροφή από τους Πέρσες (614 μ.Χ.) και ανοικοδόμηση από τον Πατριάρχη Μόδεστο
•    Καταστροφή των Αγίων Προσκυνημάτων από τον χαλίφη Hakem bi-Amr-Illah το 1009 μ.Χ. Ανοικοδόμηση από το βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΧ Μονομάχο ή/και Μιχαήλ Παμφλάγο (μέσα 11ου αιώνα)
•    Αναστηλωτική επέμβαση των Σταυροφόρων, ενσωματώνοντας όλα τα Προσκυνήματα κάτω από ένα οικοδόμημα (1099)
•    Αναστήλωση του Bonifacio da Ragusa το (1555)
•    Αναστήλωση από τον Κάλφα Κομνηνό (1809-10), μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1808

Το πρόγραμμα που υλοποίησε η ομάδα της κ. Α. Μοροπούλου υπήρξε πρωτοβουλία και κατέστη υλοποιήσιμο υπό τη διοίκηση της Μακαριώτητάς του, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου ΙΙΙ, ο οποίος, προσκάλεσε την Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου (Μάρτιος 2015) και υπεγράφη Προγραμματική Συμφωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση της μελέτης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης, Ενίσχυσης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου» με την κοινή συναίνεση των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων

Η κοινή συμφωνία και το Status Quo εξουσιοδότησε τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε διαρκή συνεργασία με τους προκαθήμενους των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, των φυλάκων του Παναγίου Τάφου, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο ΙΙΙ, τον Κουστωδό της Αγίας Γης του Τάγματος των Φραγκισκανών, Pierbattista Pizzaballa (έως Μάιο 2016), σημερινό Λατίνο Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, και Fransesco Patton (από Ιούνιο 2016), καθώς και τον Αρμένιο Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, κ.κ. Nourhan Manougian, να συντονίζει όλες τις επιστημονικές, τεχνικές και διαχειριστικές δομές του έργου.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ολοκληρώθηκε  τον Μάρτιο του 2017. Το συνολικό κόστος του τεράστιου αυτού έργου έφθασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

=====================