1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης


Ολλανδοί μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Σπάρτη

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς και εφέτος το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με θέμα «Education, culture and everyday life in Greece an Hollands (Εκπαίδευση, πολιτισμός και καθημερινή ζωή στην Ελλάδα και στην Ολλανδία)», το οποίο υλοποιείται από το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης σε συνεργασία με το Λύκειο Christelijk του Veenendaal της Ολλανδίας εδώ και 13 έτη (από το 2005).

Συγκεκριμένα,  την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 η Διευθύντρια, οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης υποδέχτηκαν στον χώρο του σχολείου και στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης ομάδα 26 μαθητών και τεσσάρων καθηγητών από το Λύκειο Christelijk της πόλης Veenendaal της Ολλανδίας.

Σε μια λιτή τελετή υποδοχής μαθητές και εκπαιδευτικοί γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν δώρα και στη συνέχεια δοκίμασαν εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών μας.

Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 η ομάδα των Ολλανδών επισκεπτών μας ξεναγήθηκε στον Μυστρά , ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή επισκέφθηκαν την Ολυμπία και την Μεσσήνη. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Σπάρτη οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από την Ολλανδία φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινότητα  της ελληνικής οικογένειας που τους φιλοξενούσε, να ανταλλάξουν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, την εκπαιδευτική ζωή και το εκπαιδευτικό σύστημα, να εξοικειωθούν με τη νοοτροπία, τις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης των δυο λαών.  Επίσης επισκέφθηκαν τους  χώρους  του σχολείου και παρακολούθησαν μαθήματα μιας διδακτικής ώρας δικής τους επιλογής, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές ψυχαγωγίας και χαράς κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η φιλοξενούμενη ομάδα αναχώρησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ πολύτιμες και αξέχαστες είναι οι εμπειρίες,   οι γνώσεις αλλά και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης  κατά την παραμονή των Ολλανδών συμμαθητών τους στην πόλη μας.

Tο φετινό πρόγραμμα της επίσκεψης των Ολλανδών μαθητών υποστηρίχθηκε από τη  Διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Κυριακοπούλου και τον Σύλλογο Διδασκόντων.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος Ιωάννης Καχριμάνης, Παναγιώτης Ράλλης και  Μαρία Δεμοιράκου ευχαριστούν τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ενδιαφέρον και  την εμπιστοσύνη τους καθώς και την θερμή ανταπόκριση τους και την έμπρακτη προσφορά τους. Ευχαριστούν επίσης τους μαθητές  για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά τους.
Τέλος,  οι υπεύθυνοι καθηγητές ευχαριστούν  :
1. Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας για την προσφορά αναμνηστικών
2. Τον Διευθυντή και την Υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου
3. Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης, για την προσφορά δείπνου  και τη γενικότερη συμπαράστασή του.
4.  Eπιχειρήσεις της πόλης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία» για την ευγενική προσφορά των τοπικών μας προϊόντων.
5. Τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης
6.  Την κυρία Δήμητρα Καπετανέα  για τις συμβουλές και την καθοριστική  και πολύπλευρη υποστήριξή της.

================