Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


H Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Σπάρτης


Την Μ. Παρασκευή, μετά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και μέχρι αργά το απόγευμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονταν τους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους και να δεχθούν την ευλογία τους.


Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και παρουσία αρκετών τοπικών αρχόντων. Χιλιάδες πιστών συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν και να ψάλουν τα εγκώμια του Επιταφίου θρήνου.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που δεν επέτρεψαν την συγκέντρωση των Επιταφίων της πόλης στην κεντρική πλατεία για την καθιερωμένη δέηση, η Σπάρτη βίωσε τον "Επιτάφιο θρήνο" με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σε συγκινησιακό κλίμα.


Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επισήμανε ότι στην αποκαλυπτική εποχή που ζούμε, όπου όλα μεταβάλλονται, όλα αμφισβητούνται και όλα καταρρέουν, η μόνη σταθερά στη ζωή μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος με τη Σταυρική Του Θυσία, τον ανεξίτηλο λόγο Του και την απεριόριστη αγάπη Του μας προστατεύει, μας ενισχύει και μας καθοδηγεί.


Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει από την πλευρά μας σαν Χριστιανοί να αγαπήσουμε τον Θεάνθρωπο χωρίς όρους και όρια και τον συνάνθρωπό μας με θυσιαστική αγάπη, αφού στο πρόσωπό του θα πρέπει πάντα να βλέπουμε τον Θεό.


Στη συνέχεια, σε κατανυκτικό κλίμα και υπό τη συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στρατού, ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου στις οδούς Ευαγγελιστρίας, Λεωνίδου, Λυκούργου και Λυσάνδρου.

Με την επιστροφή στο Ναό όλο το εκκλησίασμα πέρασε κάτω από τον Επιτάφιο, ως ευλογία, και αμέσως μετά ολοκληρώθηκε η θρησκευτική τελετή.

============