3/3/2018


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στα ''Μανιάτικα'' του Πειραιά - Μάνης Χρυσόστομος : ''Είναι η πρώτη φορά που τελώ την Θεία Λειτουργία με όλους τους Μανιάτες μονιασμένους"

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 στον περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στα ''Μανιάτικα'' του Πειραιά.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γρηγόριο Καραλή και τους συνεφημερίους του.

Να αναφερθεί ότι στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Σ' αυτό τον ωραίο Ιερό Ναό που στερεώθηκε από τις Μανιάτικες ψυχές, από την αγάπη προς την Εκκλησία, σήμερα με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, βρίσκομαι ανάμεσά σας και είναι η πρώτη φορά που τελώ την Θεία Λειτουργία με όλους τους Μανιάτες μονιασμένους''.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος τόνισε: ''Η Εκκλησία δεν είναι ένας θεσμός ο οποίος διασπά και διαχωρίζει τους ανθρώπους. Δεν είναι ένας θεσμός που έχει μια ρητορική μίσους, κακίας, εκδικήσεως αλλά είναι η ρητορική της αγάπης, της καταλλαγής, της ενότητος''.

''Εμείς όλοι είμαστε διάκονοι της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου και οφείλουμε την υπακοή. Κατανοώ την αγάπη για τον τόπο και τις ποικίλες εκδηλώσεις που γίνανε κατά την ημέρα της εκλογής, διότι υπάρχει η αγάπη για τον τόπο και αλοίμονο αν υπάρχει αδιαφορία για την μάνα Εκκλησία αλλά υπάρχει η υπακοή, η πειθαρχία, υπάρχει ο Ιερός Θεσμός που ονομάζεται Εκκλησία και ο θεσμός που ονομάζεται ελληνικό κράτος'' πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

''Οφείλουμε λοιπόν, κι εγώ πρώτος αλλά και όλοι μας αυτή την υπακοή στον Ιερό θεσμό της Εκκλησίας και υπακοή στους θεσμούς του Κράτους. Έτσι διατηρείται η ενότητα, έτσι προοδεύουμε και έτσι προχωράμε μπροστά'' συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε: ''Μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο μου τον π. Συμεών Λαμπρινάκο, τον ιερό κλήρο και τους δημάρχους Αν. Μάνης, Δυτ. Μάνης και Καλαμάτας όλοι μαζί θα προχωρήσουμε, θα ανοίξουμε μία νέα σελίδα στον τόπο, γιατί το αξίζει η Μάνη. Γιατί η Μάνη έχει βάθος ιστορίας όσο κανένας άλλος τόπος. Έτσι μην δειλιάζουμε, να κρατήσουμε την ενότητά μας, ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της ενότητος και του αγκαλιάσματος όλων. Με την Ορθοδοξία, την Πατρίδα και την οικογένεια θα προχωρήσουμε.''

Στην συνέχεια ο Προϊστάμενος του Ναού π. Γρηγόριος Καραλής μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, και εξέφρασε την χαρά του εκ μέρους της ενορίας για την παρουσία του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου στην ενορία της Αγίας Σοφίας και του ευχήθηκε ο Κύριος να σκεπάσει το έργο της Αρχιερατικής του διακονίας στην Ι.Μ. Μάνης και του προσέφερε μία εικόνα της Αγίας Σοφίας.

''Η ενορία της Αγίας Σοφίας έχει έντονο το Μανιάτικο στοιχείο. Σεβασμιώτατε σας παρακαλούμε να θεωρείτε τα ''Μανιάτικα'' του Πειραιά ως συνέχεια της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως που κληθήκατε να υπηρετήσετε'' τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Γρηγόριος Καραλής.

Επίσης στον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης ευχήθηκε καλή Αρχιερατία και ο Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: ''Δεν θα σας κουράσω γιατί οι Μανιάτες είναι Δωριείς. Πιστεύω ότι η εκλογή σας από τα μέλη της Ιεραρχίας ήταν άξια. Εσείς είσαστε ο εκείνος συνδετικός κρίκος που θα ενώσει και θα κάνει την Μάνη μας πάλι να αποκτήσει την θέση που της αρμόζει, έστω κι αν έχουν μείνει λίγοι κάτω, και στις Θερμοπύλες ήταν λίγοι''.

Ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Πειραιά κ. Ιωάννης Μπαζάκος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: ''Σεβασμιώτατε, η Μάνη σας περιμένει''. Aκολούθησε χορευτικό από την Ένωση Απανταχού Μανιατών με χοροδιδάσκαλο τον πρόεδρο κ. Πέτρο Κάρλε. (πηγή : romfea.gr)

========