Κέντρο Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) Σπάρτης


Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για το Κέντρο Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) Σπάρτης


Επανέρχεται ο Θανάσης Δαβάκης για το ΚΕΕΜ Σπάρτης

Σχετικά με τις επιπτώσεις της αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που στεγάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ), ο Βουλευτής Λακωνίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, επανερχόμενος δήλωσε:

Με απόφαση του κ. υπουργού Εθνικής Άμυνας, προέδρου των ΑΝΕΛ και πιστού συνοδοιπόρου του ΣΥΡΙΖΑ, από τον προσεχή Μάρτιο το ΚΕΕΜ Σπάρτης θα πάψει να λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), παρά τη μακρά θεσμική μνήμη, τις εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, το έμπειρο προσωπικό και όλα εκείνα που εξασφάλιζαν για πενήντα και πλέον έτη την ομαλή ένταξη των νεοσυλλέκτων στις τάξεις του Στρατού Ξηράς.

Ίδια τύχη προδιαγράφεται και για τα ΚΕΝ της Καλαμάτας, της Τρίπολης και του Ναυπλίου.
Πρακτικά, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι πολλές εκατοντάδες νέων, προς κατάταξη πολιτών από την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα που μέχρι σήμερα προσέρχονταν  στο ΚΕΕΜ για να παρουσιαστούν και να λάβουν βασική εκπαίδευση διάρκειας περίπου τεσσάρων εβδομάδων θα κατευθύνονται πλέον σε σημεία κατάταξης στην Αυλώνα, τη Β. Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και από εκεί θα προωθούνται στις μονάδες παραμεθορίου για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αναμενόμενη αναστολή της λειτουργίας του ΚΕΕΜ ως Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τη Λακωνία, όπως άλλωστε περιγράφεται και σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, η οποία αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις όποιες φωνές προσπαθούν εδώ και λίγες μέρες να εξωραΐσουν την κατάσταση, υποστηρίζοντας την κυβερνητική απόφαση. Το κόστος για την τοπική κοινωνία ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι οι αλλαγές αυτές, έτσι όπως προδιαγράφονται μέχρι στιγμής, θα επιβαρύνουν και τις μονάδες παραμεθορίου, οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμες να διεκπεραιώσουν το ευαίσθητο έργο της ένταξης των νεοσυλλέκτων στη στρατιωτική καθημερινότητα.

Όσον αφορά τη διατήρηση στο ΚΕΕΜ των Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης, αυτά παραμένουν για τις ειδικότητες των μαγείρων, των αρτοποιών και των οδηγών, όχι γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενδιαφέρεται να μην πληγεί η τοπική κοινωνία της Λακωνίας, αλλά γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς επειδή το ΚΕΕΜ είναι το μοναδικό στρατόπεδο στην επικράτεια που διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, όπως πίστες εκπαίδευσης οδηγών βαρέων οχημάτων, φούρνους και μαγειρεία, για την εκπαίδευση των οπλιτών στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δείχνει την πλήρη αδιαφορία της για τη Λακωνία. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χωρίς ακόμη να έχουμε δει ούτε ψήγμα αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για τον τόπο μας εκ μέρους της.

Για τους ανωτέρω λόγους, κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Καμμένο, με την οποία τον καλώ να προσέλθει στη Βουλή ειδικά για το θέμα αυτό. Περιμένω από τον κ. υπουργό να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατόν.

--------

Επιστολή Βαλιώτη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Η επιστολή του Δημάρχου Σπάρτης κ. Βαλιώτη έχει ως εξής :

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ ότι, από την Β ΕΣΣΟ του 2018 ,  με απόφαση του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καταργούνται τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως.
Στη Σπάρτη λειτουργεί,  Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών  (ΚΕΕΜ) πάνω από 50 χρόνια  και είναι άριστα συνδεδεμένο με την Τοπική Κοινωνία.
 Διαθέτει, όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα, εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, έμπειρα στελέχη και τεχνογνωσία ,εξασφαλίζοντας όλα αυτά τα χρόνια την ομαλή ένταξη των νεοσυλλέκτων στις τάξεις του Στρατού Ξηράς.
Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Σχολές Μαγείρων, Αρτοποιών και Οδηγών, οι οποίες χορηγούν στους αποφοίτους στρατιώτες πιστοποιητικό Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για την κατάργησή του , πρέπει να γνωρίζετε, παρόλο που φαίνεται ότι θα παραμείνει  η λειτουργία του,  σαν μονάδα εκπαίδευσης, θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση στην οικονομική  κατάσταση της περιοχής  και θα δυσκολέψει την αναπτυξιακή πορεία της Σπάρτης αλλά και της Λακωνίας.
Οι δημότες, ύστερα από αυτά τα δημοσιεύματα,  είναι ανάστατοι και περιμένουν να μην ισχύσουν  όλα αυτά που διαδίδονται.
Παρακαλώ να σταθμίσετε τα γεγονότα και να αποφασίσετε θετικά ώστε να μην γίνει καμιά αλλαγή  στο ΚΕΕΜ Σπάρτης.
Στη Σπάρτη, λόγω της μακρόχρονης ιστορικής της διαδρομής, πρέπει να παραμείνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης (ΚΕΕΜ)  όπως ακριβώς λειτουργεί μέχρι σήμερα.

-------

Ντία Τζανετέα : Να μην καταργηθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο ΚΕΕΜ Σπάρτης

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας  κ.Αδαμαντίας Τζανετέα για τις επικείμενες αλλαγές των δομών των ενόπλων Δυνάμεων. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα εν αποστρατεία στελέχη του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών ήτοι ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Ν. Νικολόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής της Διεύθυνσης Εφοδιασμού Μεταφορών του ΓΕΣ, ο υποστράτηγος εν αποστρατεία κ. Δημ. Μακρής και ο υποστράτηγος εν αποστρατεία κ. Αθανάσιος Ρεκουνιώτης πρώην Διοικητές του ΚΕΕΜ Σπάρτης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης κατατέθηκαν απόψεις –προτάσεις για τις ενδεχόμενες αλλαγές που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις δομές των ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα για την  λειτουργία του ΚΕΕΜ Σπάρτης. 
Η κυρία Τζανετέα σε δηλώσεις της τόνισε ότι η πιθανή κατάργηση του κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στο ΚΕΕΜ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του και θα έχει αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις  στη Λακωνία, ενώ δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες θα διεκδικήσουμε την ενίσχυση των υποδομών στο ΚΕΕΜ.

-------

Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης : Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 Κύριε Υπουργέ,
  
   Με αφορμή την πρόθεσή σας για αναδιοργάνωση των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων που αποσκοπεί στην βελτίωση των  επιχειρησιακών  δυνατοτήτων τους και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους στη βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, θα θέλαμε να εξετάσετε σοβαρά πέρα από τα δημοσιονομικά δεδομένα τις κοινωνικές επιπτώσεις στον τόπο μας.
   Το ΚΕΕΜ Σπάρτης για 60 χρόνια έχει γίνει συμπλήρωμα αυτής της πόλης και του νομού γενικότερα προσφέροντας στην πόλη μας πέρα από την οικονομική υποστήριξη και την κουλτούρα που φέρνουν μαζί τους στελέχη και στρατιώτες.
   Σε ένα παραμεθόριο νομό ουσιαστικά σε μικρή πόλη 17.000 κατοίκων δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορούν να μας λείψουν νέοι άνθρωποι σε ένα γηρασμένο νομό.
   Η πόλη μας αυτή τη στιγμή με το μεγάλο όνομα αλλά μικρή σε πληθυσμό προσπαθεί με την κατασκευή  νέου μουσείου να βελτιώσει την επισκεψιμότητά της.
   Καταργώντας το ΚΕΕΜ από Κέντρο Νεοσυλλέκτων  στην πόλη μας ουσιαστικά γυρίζουμε πολύ πίσω. Πόσο μάλλον αν χάσουμε και την Νοσηλευτική Σχολή που και αυτό ψιθυρίζεται. Θα είναι για εμάς η απόλυτη καταστροφή σε όλα τα επίπεδα.
   Στο ΚΕΕΜ αυτή την στιγμή το στελεχιακό δυναμικό του είναι 150 με 200 άτομα που μεταφράζονται σε οικογένειες οι οποίες  εξακτινώνουν τον πλουτισμό  και την κουλτούρα  τους σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης. Σε οικονομική βάση 200.000 το μήνα, 2.400.000 το χρόνο θα λείψουν από την πόλη μας.
   Πέρα από αυτό οι νεοσύλλεκτοι στρατεύσιμοι μαζί με τους επισκέπτες συγγενείς τους για τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους συμβάλλουν οικονομικά στην πόλη μας με το ποσό των 1.800.000 – 2.000.000 περίπου το χρόνο.
   Τέλος για τις ανάγκες του στρατοπέδου (σίτιση – καθαριότητα – συντήρηση  κτλ) εισρέει στην πόλη μας το ποσό 1.500.000 ευρώ. Ποσό που μοιράζονται περίπου 60 επιχειρήσεις οι οποίες κατά βάση προωθούν προϊόντα που παράγει ο νομός μας.
   Προσθέτοντας τα παραπάνω ποσά το νούμερο που προκύπτει είναι περίπου 5.700.000 το χρόνο, ποσό που δηλώνει τις οικονομικές συνέπειες που θα επέλθουν στην πόλη μας αν συμβεί κάτι τέτοιο.
   Θα θέλαμε επίσης να σας γνωρίσουμε ότι το στρατόπεδό μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας με πολύ καλές εγκαταστάσεις και στο θέμα της σίτισης  οργανωμένο έτσι που θα ζήλευαν 5άστερα ξενοδοχεία. Είναι ίσως το μοναδικό στρατόπεδο με τις σχολές Μαγείρων, Αρτοποιών και Οδηγών που προσφέρει εμπειρίες  για την πολιτική σταδιοδρομία των στρατεύσιμων.
   Πόσο μάλλον σε μια χώρα που κατά βάση είναι τουριστική και οι περισσότεροι εξ αυτών θα στελεχώσουν αύριο επιχειρήσεις του είδους.
   Κάτι άλλο που θα θέλαμε να σας επισημάνουμε είναι ότι το στελεχιακό δυναμικό είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο στην υποδοχή προσαρμογής των νεοσυλλέκτων  σε αντίθεση με τα προκεχωρημένα τάγματα λόγο παρουσίας παλιών στρατιωτών και στελεχιακού δυναμικού προσαρμοσμένου  σε άλλες ανάγκες.
   Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπ΄όψιν σας και με την δέοντα προσοχή τις ανησυχίες μας στην διαδικασία λήψης των όποιων αποφάσεών σας.
Υ.Σ Τις θέσεις μας αυτές συμμερίζονται οι Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο Δήμος Σπάρτης, το Επιμελητήριο Λακωνίας, όλοι οι Συλλογικοί Φορείς οι πολίτες της Σπάρτης και του νομού γενικότερα.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΦΛΩΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

------

ΔΗΛΩΣΗ Αραχωβίτη σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας του ΚΕΕΜ Σπάρτης

Καθώς το τελευταίο διάστημα απασχολεί ξανά την τοπική κοινωνία το θέμα της συνέχισης λειτουργίας του στρατοπέδου ΚΕΕΜ Σπάρτης και υπό ποια μορφή, ενημερώνω τα εξής:
Ύστερα από νεότερη συνάντηση που είχα με τον Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσα την Παρασκευή 19/1/2018, μου επανέλαβε την παλαιότερη θέση του ότι το στρατόπεδο παραμένει ως Κέντρο Εκπαίδευσης ειδικοτήτων Εφοδιασμού και Μεταφορών που πάντοτε είχε, δηλαδή Οδηγών, Μαγείρων, Αρτοποιών. Για τις ειδικότητες αυτές θα δέχεται νεοσύλλεκτους οι οποίοι, στη συνέχεια, θα λαμβάνουν την αντίστοιχη εκπαίδευση.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι στο μέλλον δεν θα λειτουργεί ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων άλλων ειδικοτήτων. Δηλαδή δεν θα δέχεται νεοσυλλέκτους οι οποίοι θα παρουσιάζονται στο ΚΕΕΜ και θα λαμβάνουν ειδικότητα αλλού.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση το Επιμελητήριο Λακωνίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμένο, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω, ότι ο αριθμός των Νεοσυλλέκτων έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, καθώς και το γεγονός ότι η απομόνωση της Λακωνίας δεν ξεπερνιέται μόνο με την υποδοχή Νεοσυλλέκτων αλλά με πραγματικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
 
Με τιμή
Αραχωβίτης Σταύρος
Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ

================

================