Ερώτηση Δαβάκη για τα προβλήματα στην περιοχή του Λογκανίκου.


Τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Λογκανίκου εξαιτίας των οδικών έργων που πραγματοποιούνται εκεί  για την κατασκευή του Τμήματος Λεύκτρο-Σπάρτη αποτελούν το αντικείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

11/7/2011

Συγκεκριμένα ο κ. Δαβάκης στην παρέμβαση του αυτήν προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Ραγκούση εστιάζει την προσοχή του στα ακόλουθα  θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Λογκανίκου :

α) στις εκτεταμένες καταστροφές που έχει υποστεί το αγροτικό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, από την εκτεταμένη χρήση του από τα βαρέα οχήματα και τα εκσκαφικά μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας του έργου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αρδευτικό σύστημα από το 15ο χλμ. έως το 17ο χλμ. του νέου αυτοκινητοδρόμου, να έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, εξαιτίας των εκσκαφικών εργασιών που διενεργήθηκαν εκεί.

β) τις σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους της περιοχής, λόγω των χαμηλών τιμών που καθορίστηκαν για τις περιουσίες τους που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του νέου δρόμου.

γ) η διαφαινόμενη πρόθεση να τοποθετηθούν διόδια στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των μονίμων κατοίκων.

Η ενέργεια αυτή υποστηρίζει ο κ. Δαβάκης,  θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, καθιστώντας τα μη ανταγωνιστικά λόγω του κόστους των διοδίων. Πέραν αυτών είναι απαράδεκτο εντός του Δήμου Σπάρτης οι δημότες να πληρώνουν διόδια προκειμένου να μεταβούν από και προς την έδρα του Δήμου τους.

Τέλος ο κ. Δαβάκης έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον κ. Υπουργό:

α) Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του αγροτικού οδικού δικτύου αλλά και του αρδευτικού συστήματος του Λογκανίκου,

β) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης  των αγροτικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής,

γ) Εάν όντως αληθεύουν τα σενάρια ότι θα τοποθετηθούν διόδια στην περιοχή, ποια μέριμνα θα ληφθεί για τους μόνιμους κατοίκους ;