Λακωνία - Πολιτική


Επίσκεψη Αραχωβίτη στο Δημαρχείο Σπάρτης


Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Σπάρτης με θέμα τις κτηριακές εγκαταστάσεις των ειδικών σχολείων.

Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη και συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο διευθυντής Α/θμιας εκπαίδευσης Πέτρος Νταλιάνης, η διευθύντρια του ειδικού δημοτικού σχολείου Σπάρτης Σοφία Παινέση, η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Σπάρτης Άννα Σωπιάδου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας Παναγιώτης Κουμουνδούρος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΕΕΕΕΚ Σπάρτης π. Συμεών Παπαγεωργίου.

Ήδη, σε προηγούμενη επίσκεψη του κ. Αραχωβίτη στο ΕΕΕΕΚ Σπάρτης στις 10 Νοεμβρίου 2017, είχαν διαπιστωθεί τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδική εκπαίδευση στο νομό μας και είχε ανακοινωθεί η ανάγκη δημιουργίας νέων σχολείων. Οι κτηριακές υποδομές που τώρα εξυπηρετούν την λειτουργία των δυο σχολείων, δεν ανταποκρίνονται στις βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, ούτε διαμορφώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Η ακαταλληλότητα σχεδόν στο σύνολο των χώρων διδασκαλίας και εργαστηρίων δεν δίνει περιθώρια αναζήτησης κάποιων βελτιωτικών παρεμβάσεων στις ήδη υπάρχουσες δομές, αλλά, αναζήτησης μιας ολικής και οριστικής λύσης.

Η κατεύθυνση είναι η δημιουργία νέας εγκατάστασης, η οποία θα στεγάζει τα δύο σχολεία και θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ειδικού σχολείου. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε, σε πρώτη φάση, να σταλούν προς την ΚΤΥΠ Α.Ε σχετικές εκθέσεις που θα περιγράφουν την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων σχολείων και κατόπιν κλιμάκια μηχανικών της Εταιρείας να εξετάσουν και να διερευνήσουν την καταλληλότητα των χώρων που θα έχουν προταθεί.
Ήδη πέρυσι και φέτος, σε συνθήκες κρίσης, έχουν ιδρυθεί 34 νέα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία και την προτεραιότητα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η κατασκευή ενός νέου σχολείου στην Σπάρτη είναι περισσότερο από απαραίτητη. Το πρώτο βήμα, έχει ήδη γίνει.

====

Επίσκεψη Αραχωβίτη στους Μολάους

Επίσκεψη στους Μολάους πραγματοποίησαν στις 3 Ιανουαρίου 2018, ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αρχικά βρέθηκαν στο Γηροκομείο Μολάων όπου αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος με τους τρόγιμους και τους εργαζομένους, ενώ στη συνέχεια υπήρξε συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ιδρύματος. Οι υποδομές του Γηροκομείου είναι σε εξαιρετική κατάσταση και οι 78 τρόφιμοι απολαμβάνουν άριστης ποιότητας  υπηρεσίες με την βοήθεια 23 εργαζομένων.
Αμέσως μετά, ακολούθησε επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, όπου έγινε ενημέρωση από τον Διοικητή κ. Νικολέτο και τους πυροσβέστες για τα βασικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική Υπηρεσία. Τα οχήματα που βρίσκονται εκτός λειτουργίας, οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που προκύπτουν με διάφορους πιστωτές καθώς και  οι ελλείψεις σε εξοπλισμό (μπότες, στολές κ.λπ.), απασχολούν ιδιαίτερα το προσωπικό. Εκτός απ’ τα προβλήματα, υπήρξε ειδική αναφορά στις θετικές εξελίξεις που αφορούν στο Σώμα, όπως οι προσλήψεις 5ετών πυροσβεστών και η εφαρμογή του προγράμματος «Engage», ενός προγράμματος εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επιτελείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που θα καθοδηγήσουν τα οχήματά τους.
Η επίσκεψη στους Μολάους ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Μονεμβασίας.

==========