20/12/2017


Σύμμαχος στο αίτημα του Καστορείου για συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ ο Θανάσης Δαβάκης

Με Ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο Καστόρι.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Καστορείου Λακωνίας η πρόθεση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να κλείσει το τοπικό υποκατάστημα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η απόφαση αυτή της διοίκησης των ΕΛΤΑ,  που στηρίζεται σε οικονομικά και μόνον κριτήρια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την ιδιομορφία της περιοχής, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, διότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι το δεύτερο που λειτουργεί στο Δήμο Σπάρτης εξυπηρετώντας τους κατοίκους της περιοχής των πρώην Βόρειων Δήμων.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε ψήφισμα της η έκτακτη Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Καστορείου, την οποία και επισυνάπτουμε, η ενδεχόμενη κατάργηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων, που είναι στην πλειονότητα τους υπερήλικες. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν είναι ζημιογόνο, παρόλο που λειτουργεί μόνον δύο ημέρες την εβδομάδα, έχει εκατοντάδες συναλλαγές ενώ κάθε Δευτέρα που έχει και τοπική λαϊκή αγορά, η κίνηση αυξάνεται κατά πολύ.

Υπολογίζεται με βάση τα διαθέσιμα  στοιχεία ότι χορηγεί πάνω από 500 συντάξεις το μήνα ενώ εκεί γίνεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, φορολογία  εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.α.), διότι δεν υπάρχει κάποιο τραπεζικό κατάστημα. Η κατάργηση του εν λόγω υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ σημαίνει ότι οι περίπου  600 μόνιμοι κάτοικοι του Καστορείου, θα πρέπει να μεταβούν αρκετά χιλιόμετρα ως τη Σπάρτη προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Συνεπώς είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή και να αναβληθεί η άμεση εφαρμογή της. Στόχος της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας είναι να μεριμνά για τους μη προνομιούχους πολίτες της ελληνικής περιφέρειας, των δε Δημοσίων Επιχειρήσεων να λειτουργούν με τρόπο που να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αμβλύνοντας τις ανισότητες και όχι διογκώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Επικράτειας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να κλείσουν το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΤΑ Καστορείου ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ

=====

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ : ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛ.ΤΑ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ  ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

Ύστερα απο διαλογική συζήτηση κατοίκων , προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και φορέων της Δ.Ε. Πελλάνας όπως και του αντιδημάρχου της Δ.Ε. Πελλάνας , μετά από έκτακτη πρόσκληση του προέδρου της Τ.Κ. Καστορείου περί επικείμενης παύσης λειτουργίας των ΕΛ.ΤΑ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Καστορείου, αποφασίστικε ομόφωνα ότι :

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτό, γιατί θα δημιουργήσει πρόβληματα στην εξυπηρέτηση επι το πλείστον στους υπερήλικες κατοίκους της περιοχής των βορείων δήμων και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Τονίζουμε οτι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν ειναι ζημιογόνο παρόλο που λειτουργεί δύο ημέρες την εβδομάδα, έχει εκαντοντάδες συναλλαγές την ημέρα και ιδιαίτερα κάθε Δευτέρα που έχει και τοπική λαϊκή, αυξάνεται κατα πολύ.

Με βάση σημερινά στοιχεία χορηγεί περίπου πάνω από 500 συντάξεις το μήνα. Σήμερα οι συναλλαγές γίνονται όλο και περρισσότερες λόγω και των νέων υποχρεώσεων , πχ  ΕΝΦΙΑ , ΕΦΚΑ κλπ.

Δυστυχώς τα τελαιυταία χρόνια η περιοχή μας έχει υποστεί υποβάθμιση και περιθωριοποίηση σε πάρα πολλά επίπεδα , όπως υγεία , παιδεία , αστυνόμευση , ΚΤΕΛ , Κτηνιατρείο κλπ.

ΖΗΤΟΥΜΕ

            α) Διατήρηση και αναβάθμιση των ΕΛ.ΤΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και καθημερινή λειτουργία τους με μόνιμο υπάλληλο.Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

            β) Να συζητηθεί εκτάκτως στο επόμενο Δ.Σ. Δήμου Σπάρτης.

            Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Καστορείου                       Τα μέλη

             Οικονομάκης Ι. Γεώργιος                    Λαγανάς Βασίλειος

==========