24/11/2017


Ιατροδικαστικό τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας

(φωτο αρχείου)

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της παροχής των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους πολίτες, στη δικαιοσύνη και στην τοπική κοινωνία, στο Γ.Ν. Λακωνίας λειτουργεί Ιατροδικαστικό τμήμα που καλύπτει πλήρως τα περιστατικά που άπτονται Ιατροδικαστικής διερεύνησης, κλινική εξέταση επί ζώντων και διενέργεια Νεκροψιών-Νεκροτομών.
Ειδικά στα περιστατικά κλινικής Ιατροδικαστικής εξέτασης (ξυλοδαρμοί, σεξουαλική κακοποίηση, οδικά τροχαία ατυχήματα, εργατικά ατυχήματα κ.α.) τα θύματα σωματικών βλαβών που προσέρχονται στο νοσοκομείο μας έχουν τη δυνατότητα αφού πρώτα καταγγείλουν το συμβάν στις αρμόδιες αρχές (Εισαγγελέας, Αστυνομικό Τμήμα κ.λ.π.) να εξετάζονται από τον Ιατροδικαστή, να αξιολογούνται οι βλάβες που έχουν υποστεί και να τους χορηγείται Ιατροδικαστική έκθεση προκειμένου να την προσκομίσουν στα δικαστήρια, με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να δικαιωθούν. Ο μόνος ιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής. Κανένα άλλο ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό διαφορετικής ειδικότητας δεν έχει αξία.
Όσων αφορά στα περιστατικά θανάτων που γίνονται αντικείμενα Ιατροδικαστικής εξέτασης, αυτά είναι οι βίαιοι θάνατοι (ανθρωποκτονίες, ατυχήματα, αυτοκτονίες), οι ύποπτοι θάνατοι, οι αιφνίδιοι και απροσδόκητοι, καθώς επίσης οι θάνατοι ατόμων που δεν βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση. Μέχρι πρότινος οι σοροί μεταφέρονταν στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Ναυπλίου-Καλαμάτας προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, γεγονός που επιβάρυνε το συγγενικό περιβάλλον των νεκρών με τεράστια έξοδα και μεγάλο ψυχικό κόστος.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ

========