ΕΛΓΑ - Αγροτικά θέματα


Αναγγελία ζημιάς προς ΕΛΓΑ για ζημιές από Χαλάζι - Πλημμύρα - Ισχυρή βροχόπτωση (αφορά ζημιές στην παραγωγή αλλά και γενικά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) στο Δήμο Ευρώτα και στο Δήμο Μονεμβασίας


ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ

Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει από τους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Ευρώτα αναγγελία ζημιάς από Χαλάζι - Πλημμύρα - Ισχυρή βροχόπτωση στις 16-11-2017, και αφορά ζημιές στην παραγωγή αλλά και γενικά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέχρι και την Παρασκευή 01-12-2017 προσκομίζοντας Αντίγραφο αίτησης ενιαίας ενίσχυσης έτους 2017

Τα τέλη εκτίμησης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι 10 λεπτά το δένδρο, για τα υπαίθρια κηπευτικά ανέρχονται σε 2 € το στρέμμα ενώ για τα κηπευτικά θερμοκηπίου ανέρχονται σε 10 € το στρέμμα.
Ειδικότερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά
• αιτήσεις δήλωσης ζημιάς της ηρτημένης παραγωγής.
Οι παραγωγοί εφόσον προτίθενται να συγκομίσουν την παραγωγή τους είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν ασυγκόμιστα δένδρα «μάρτυρες».
• αιτήσεις για ζημιές γενικά στη γεωργική τους εκμετάλλευση όπως σε, φυτικό κεφάλαιο, αρδευτικό δίκτυο, γεωργικό εξοπλισμό, θερμοκήπια, γεωργικές αποθήκες κ.λ.π.

Οι δηλώσεις ζημιάς υποβάλλονται :
• Για αγροκτήματα που βρίσκονται στην Δ.Κ. Σκάλας, Τ.Κ. Λεήμονα Δ.Κ. Βλαχιώτη, Τ.Κ. Γουβών, Τ.Κ. Μυρτιάς, Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Τ.Κ. Νιάτων, στο Γραφείο Κίνησης (Απέναντι από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών) στη Σκάλα, τηλ. 2735042254 Ανταποκριτής: Αθηνά Γκορίτσα και Δημήτριος Μπούτσαλης
• Για αγροκτήματα που βρίσκονται στην Τ.Κ. Απιδιάς και Τ.Κ Κρεμαστής, στο ΚΕΠ Αγ. Δημητρίου Νιάτων, τηλ. 2732360612, Ανταποκριτής: Αθανάσιος Μακρής
• Για αγροκτήματα που βρίσκονται στην Τ.Κ. Κροκεών, Τ.Κ. Δαφνίου, Τ.Κ. Βασιλακίου, Τ.Κ. Λαγίου, και Τ.Κ. Στεφανιάς στο Δημαρχείο Κροκεών -ΚΕΠ Ανταποκριτής: Αγγελική Μαγκλάρα τηλ. 2735360220 ή 2735071318 και Γεώργιος Κοκκόλης τηλ. 2735071722.
Για αγροκτήματα που βρίσκονται στην Τ.Κ Βρονταμά, Τ.Κ Γράμμουσας, Τ.Κ Περιστερίου, Τ.Κ. Γλυκόβρυσης, Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη, Τ.Κ. Έλους, Τ.Κ. Αστερίου Τ.Κ. Γερακίου, Τ.Κ. Αλεποχωρίου, Τ.Κ. Καρίτσας, Τ.Κ. Καλλιθέας, στο Δημαρχείο Βλαχιώτη, τηλ. 2735042210, 27353 60221, 2735 3 60222, 2735 3 60225. Ανταποκριτές: Γεωργία Καραχάλιου, Γεωργία Πανοτοπούλου και Ευαγγελία Χαραλάμπους

====

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Αναγγελία ζημιάς από ΧΑΛΑΖΙ της 16ης Νοεμβρίου 2017, που προκάλεσε ζημιές στην παραγωγή των ελαιοδέντρων, υπαίθριων κηπευτικών, εσπεριδοειδών, κλπ. στις περιοχές «ΓΚΑΓΚΑΝΙΑ» της Δ.Κ. Μολάων και «ΚΟΚΚΙΝΙΑ» της Τ.Κ. Πακίων.

Οι παραγωγοί που οι καλλιέργειες τους ζημιώθηκαν σε ποσοστό ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ του 20% τ ης ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ που περίμεναν να συγκομίσου ν , μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές Ε.Λ.Γ.Α. της Δημοτικής Ενότητας Μολάων. Οι δηλώσεις ζημιάς μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δηλώσεις υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και την ημερομηνία λήξης της αναγγελίας το σύστημα ‘’κλειδώνει’’. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά να τηρείτε τις προθεσμίες.

Σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τον κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α (Κ.Υ.Α. 309891/2010) για την λήψη αποζημίωσης είναι υποχρεωτική η πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς προς τον ΕΛ.Γ.Α. για κάθε τμήμα που δηλώνεται.

2. Ο ΕΛ.Γ.Α. καλύπτει και αποζημιώνει μόνο άμεσες ζημιές που μειώνουν την παραγωγή , δηλαδή ζημιές στους καρπούς .

3. Με την Κ.Υ.Α. 80/14270/31 - 1 - 2014 τα τέλη εκτίμησης που ισχύουν από 31/1/2014 έχουν αναπροσαρμοσθεί ως εξής:
Καρποφόρα δέντρα : 0,10 € ανά δέντρο (μέχρι 100 δέντρα ανά στρ.)
Καρποφόρα δέντρα : 10 € ανά στρέμμα (για φύτευση άνω των 100 δέντρων ανά στρ.)
Αροτριαίες καλλιέργειες: 1 € ανά στρέμμα.
Αμπέλια, κηπευτικά: 2 € ανά στρέμμα.
Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: 10 € ανά στρέμμα.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ζημιάς:

Α) Φωτοαντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2017,

Β) ταυτότητα (σε περίπτωση πρόσφατης αλλαγής), και

Γ) αριθμός λογαριασμού τραπέζης και ΙΒΑΝ (σε περίπτωση αλλαγής)

Εκ των Ανταποκριτών ΕΛ.Γ.Α.

==========

«Κήρυξη σε Κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας περιοχών των Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη, Αστερίου, Γλυκόβρυσης και Γουβών της Δ.Ε. Έλους και των Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Απιδέας, Νιάτων της Δ.Ε. Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της Π.Ε. Λακωνίας.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Έχοντας υπόψη (...)

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Τοπικών Κοινοτήτων του Θέματος της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου λόγω εκτεταμένων ζημιών όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Δήμου Ευρώτα.
Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου που είναι η 15η Ιανουαρίου 2018, θα γίνει δίχως νέο έγγραφο άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

========

Συνάντηση Γρυπιώτη - Σκουρλέτη

Ικανοποιημένος φαίνεται ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης από την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, μετά από την πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα εξέθεσε στον Υπουργό τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη θεομηνία και έπληξαν την περιοχή σε αστικό (οικίες, επιχειρήσεις κ.λ.π),αγροτικό, κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς σε υποδομές και αγροτική οδοποιία.
Συμφωνήθηκε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στο Δήμο μετά την καταγραφή και την τεχνική περιγραφή των άμεσων και αναγκαίων έργων αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.

Επίσης να μην υπάρξει καμμία ανοχή σε περιπτώσεις που προκλητικά έκλεισαν ρέματα με προσπορισμό προσωπικού οφέλους και αποτέλεσμα να καταστρέφονται οικισμοί και περιουσίες πολιτών.
Συμπερασματικά εν αναμονή του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συμφωνήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών να συνδράμει με έκτακτη χρηματοδότηση τον Ευρώτα.
Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους για την καταγραφή και την τεχνική περιγραφή των έργων ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα τεθούν μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων καθώς και μέτρα ανακούφισης, όπως το πάγωμα εισφορών και δανείων, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π

Ήδη συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να πραγματοποιηθεί άμεσα επίσκεψη στον Δήμο Ευρώτα, ώστε σε κοινή σύσκεψη με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους αγρότες να ανακοινωθούν τα μέτρα οικονομικής αποζημίωσης των αγροτών.
Τέλος την Πέμπτη ο Δήμαρχος Ευρώτα αναχωρεί σε προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες και αναμένεται να θέσει στην αντιπροσωπεία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία την τρίτη συνεχόμενη τα τελευταία χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο Δήμαρχος θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών.

============