Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης


Λαμπρός ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου στη Συκέα Δήμου Μονεμβασίας


Με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Χριστιανών εορτάσθηκε την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2017 η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού στο ομώνυμο Ιερό προσκύνημα στη Συκέα, όπου Ιερό απότμημα του Ιερού Λειψάνου Του, ως δώρο πολύτιμο και μεγάλη ευλογία, φυλάσσει με ευλάβεια η Ενορία.

Ουρά ατέλειωτη, που κράτησε από την προηγούμενη και μέχρι το μεσημέρι της ημέρας της εορτής, από ευσεβείς προσκυνητές οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν το Ιερό λείψανο και την εικόνα του Αγίου ζητώντας τη Χάρη και την Ευλογία Του.

Οι προσκυνητές προσήλθαν να λάβουν τη χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στα Ιερά λείψανά Του τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη πιστών, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και αγάπης περπάτησαν και πάλι απόσταση μεγαλύτερη των 20-30 χιλιομέτρων από τα διάφορα χωριά της επαρχίας ως το Ιερό προσκύνημα στην Συκέα εκπληρώνοντας το τάμα τους και δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και στον Άγιο Νεκτάριο.

Στην κατάμεστη αυλή του Ιερού Προσκυνήματος άνθρωποι κάθε ηλικίας με υπομονή περίμεναν να φθάσουν να αγγίξουν τα χείλη τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους μπροστά στο Ιερό Λείψανο και στην εικόνα του Μεγάλου Θαυματουργού Αγίου.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Γερασίμου Πετρολέκα Αρχιερ. Επιτρόπου Μολάων ο οποίος κήρυξε τον Θείον Λόγον. Την νύκτα ετελέσθη η Θεία Λειτουργία για τους αγρυπνούντες προσκυνητές.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής στην ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερέων.

Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Κοσμάς Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης. Πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευστάθιος με την διακρίνουσαν αυτόν γλυκύτητα ομίλησε για τον Άγιο Νεκτάριο και απεύθυνε πατρικές ευχές στους πολυπληθείς προσκυνητές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλλησαν τα εγκώμια του Αγίου και ακολούθησε η Ιερά λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς εικόνας του θαυματουργού Αγίου γύρωθεν του Ιερού Ναού με την μελωδική συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Μονεμβασίας.

Στην πανήγυρη συμμετείχαν πολλοί ιερείς, τοπικοί άρχοντες μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγοράκος, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Τζανετέα, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Μαρουδάς, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης του Δήμου Μονεμβασίας, οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων και της Πυροσβεστικής κ.α.

Η εορτή ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε η Διοικούσα Επιτροπή στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος.

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στη Συκέα πείθει και τον πιο δύσπιστο ακόμη για την μεγάλη θρησκευτική ευλάβεια, την πίστη στην Ορθοδοξία και την αγάπη στην Εκκλησία των κατοίκων της περιοχής μας.

Δείτε το φωτορεπορτάζ
===================