Ιερά Μητρόπολη Μάνης


Εκοιμήθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα 8/11/2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Μεταφέρθηκε άμεσα το Κ.Υ Αρεόπολης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όμως κατέληξε σε ηλικία 84 ετών.

Ιερά Μητρόπολη Μάνης - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολις Μάνης, εν συγκινήσει ψυχής, αναγγέλει την προς Κύριος εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κυρού Χρυσοστόμου. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 14:00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Η ταφή θα γίνει στην Κοινότητα Καλυβίων.

Σήμερα 8/11/2017 το απόγευμα στις 18:00 θα γίνει η υποδοχή του σκηνώματος στο Ηρώον Γυθείου και εν συνεχεία με πομπή θα κατευθυνθεί προς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Μάνης ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.

Βιογραφικό Μακαριστού Μητροπολίτου Μάνης

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Κορακίτης) εγεννήθη το 1933 στην Αθήνα. Απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1957. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1966. Από το 1958 έως το 1963 διετέλεσε Καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση. Το 1969 διορίστηκε Γραμματεύς και Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 1966 έως την εκλογή του, διακόνησε ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, για την ανακαίνιση του οποίου συνετέλεσε τα μέγιστα. Την 6η Οκτωβρίου 1996 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου. Το 2010 η Ιερά Μητρόπολη κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε τον ιστορικό τίτλο της, Ιερά Μητρόπολις Μάνης.

Δήμος Ανατολικής Μάνης - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα θλιβερό γεγονός σκεπάζει τη Μάνη και ολόκληρη την Ελλάδα από σήμερα το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης, εκοιμήθη αιφνιδίως ο «φύλακας – άγγελός» μας  Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος.
Η αξιοπρέπεια, η ανωτερότητα, η καλοσύνη, η αμεσότητα, η απλότητα και η μεγαλοψυχία είναι μερικές μόνο από τις τόσες αρετές που τον διέκριναν.
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου καλούνται να υποδεχτούν  στο Γύθειο όλοι οι πιστοί της Μάνης σήμερα περί ώρα 18:00 στο χώρο του Ηρώου η οποία και θα συνοδευτεί  μέχρι τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 στις 14.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Μάνης εξέδωσε με την αριθ. 331/8-11-2017 ομόφωνη απόφασή του το κάτωθι Ψήφισμα:
1.    Να κηρύξει τριήμερο πένθος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.
2.    Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Άξιου Ποιμενάρχη μας ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ι.Μ. Μάνης με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική-φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά.
3.    Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο  και στα δημοτικά κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Ανατ. Μάνης, σε όλα τα καταστήματα των Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων καθώς και σε όλα τα σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
4.    Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του κοιμηθέντος.
5.    Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή.
6.    Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου, οι παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να διευκολυνθούν υπάλληλοι και μαθητές να παρεβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία.
7.    Να εκφράσει την παράκληση του όπως  παραμείνουν κλειστές κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ.  και τα Ν.Π.Ι.Δ. στην περιφέρεια του Δήμου μας.
8.    Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης και να δημοσιευθεί στον Τοπικό Ηλεκτρονικό και Έντυπο Τύπο και την ιστοσελίδα του Δήμου.   
=============