Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν Λακωνίας - Νοσ. Μονάδας Μολάων


Σύλλογος Εργαζομένων Νοσ. Μονάδας Μολάων : Το Νοσοκομείο Μολάων κλείνει φέτος 50 χρόνια λειτουργίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων, έπειτα από προγραμματισμένη συνάντηση με τον Διοικητή και την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λακωνίας, από τις απαντήσεις που εισέπραξαν και τους προσωπικούς υπαινιγμούς του Διοικητή ότι «καθόμαστε σε κλαδί που ροκανίζεται και να διευρύνουμε το μυαλό μας, ώστε να μας ενδιαφέρει η αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού», συμπληρώνοντας η Αναπληρώτρια Διοικήτρια για «τμήμα επείγοντος τραύματος», πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δ.Σ και αποφασίστηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών.

Στη Γενική Συνέλευση έγινε αποτίμηση όλων των λεγομένων, της σοβαρής ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ του Νοσοκομείου και την ανησυχία όλων, περί καθυστέρησης σύνταξης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, γιατί το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει το τέλος του 2017 καταληκτική ημερομηνία δημοσίευσης ΦΕΚ. Τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξαν 9 αποχωρήσεις μόνιμων Ιατρών (συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις, 1 παραίτηση), που δεν αντικαταστάθηκαν έως τώρα πλην ενός Γυναικολόγου.

Η προκήρυξη θέσης του ενός από τους δύο Αναισθησιολόγους που παραιτήθηκαν τον Ιούνιο του 2016, καθυστέρησε ένα χρόνο και ζητάμε να επισπευθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο Παθολογικός Τομέας, έπειτα από την οικειοθελή μετακίνηση ενός από τους δύο μόνιμους Παθολόγους, λειτουργεί με το μόνιμο Διευθυντή και μια Επικουρική Παθολόγο.

Έχει δύο μόνιμους Καρδιολόγους, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται το 2018. Έχουμε επισημάνει σε προηγούμενη συνάντηση την ανάγκη έγκαιρης πρόσληψης Επικουρικού Καρδιολόγου. Η προσπάθεια από τη Διοίκηση γίνεται σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ χωρίς αποτέλεσμα όμως, γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι Ιατροί.

Συμπληρώνεται ο τομέας από έναν Παιδίατρο. Ο Χειρουργικός Τομέας διαθέτει δύο μόνιμους Χειρουργούς (ο τρίτος μόνιμος προσφέρει υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Σπάρτης από τέλος του 2014) και έναν Επικουρικό Χειρουργό.

Έναν μόνιμο Ορθοπεδικό, ο οποίος έχει κάνει αίτηση μετακίνησης και αναμένεται δεύτερος Ορθοπεδικός τον Νοέμβριο του 2017. Έναν Αναισθησιολόγο (κενές 2 θέσεις). Έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Έναν μόνιμο Γυναικολόγο και έναν Επικουρικό.

Στα ΤΕΠ (Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών) υπηρετούν δύο Γενικοί Ιατροί και έξι Αγροτικοί. Ένας μόνιμος Οδοντίατρος. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν δύο μόνιμοι Ιατροί Νεφρολόγοι. Στον Εργαστηριακό Τομέα υπηρετούν δύο μόνιμες Ιατροί Μικροβιολόγοι, ένας μόνιμος Αιματολόγος, ένας μόνιμος Ακτινολόγος και μία Επικουρική Ακτινολόγος.

Ελλειπή εφημεριακή κάλυψη λόγω των κενών οργανικών θέσεων.

Στο λοιπό προσωπικό, εκτός από δύο μόνιμους στη Διοικητική Υπηρεσία, μία μόνιμη παρασκευάστρια στο Μικροβιολογικό το 2016 και έναν υπάλληλο στη Διοικητική Υπηρεσία με απόσπαση το 2017, δεν έχει γίνει καμία άλλη μόνιμη πρόσληψη.

Η Νοσηλευτική με 19 οργανικές θέσεις κενές, υποστηρικτικά λειτουργεί με προγράμματα του ΟΑΕΔ, μια ελαστική μορφή εργασίας που μας βρίσκει αντίθετους γιατί είναι πρόσκαιρη λύση. Η Διοίκηση μας υποσχέθηκε ότι θα προσληφθούν για εννέα μήνες 10 άτομα με χρήματα του Νοσοκομείου Μολάων και όχι από κρατική χρηματοδότηση, παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Στο Διοικητικό και Παραϊατρικό υπάρχουν ελλείψεις.

Το Ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας λόγω εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων παραμένει στο Νοσοκομείο . Λόγω μειωμένων προϋπολογισμών, υπάρχει έλλειψη σε ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό. Σε υλικά και αναλώσιμα με πολύ «σφιχτή» διαχείριση και οικονομία λειτουργεί το Νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι εξαιτίας όλων αυτών, επιμένουμε στην αυτονομία του Νοσοκομείου. Από τον φεβρουάριο του 2017 έχουμε καταθέσει προτάσεις περί αυτονομίας και έχουμε απόφαση υπέρ μας από το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας, ώστε να υπάρχει διοικητικό συμβούλιο που θα είναι υπόλογο στους πολίτες.

Τα μνημονιακά προαπαιτούμενα από το 2010 περί ενοποίησης Νοσοκομείων, έχουν αποδείξει στη πράξη όπως καλά γνωρίζουμε, ότι οδηγούν στην απαξίωση, στο μαρασμό της δημόσιας υγείας, στη συρρίκνωση των επαρχιακών δομών και στρέφουν τους επιστήμονες σε κύμα φυγής.

Ζητάμε
– Τη στελέχωση και αναπλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων.
– Τη θέσπιση της εντοπιότητας στις προκηρύξεις.
– Δωρεάν δημόσια υγεία.

Το Νοσοκομείο Μολάων κλείνει φέτος 50 χρόνια λειτουργίας. Ευχόμαστε να στελεχωθεί και να προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα να προκαλέσει ανοικτή συγκέντρωση αρμοδίων και πολιτών για την έλλειψη Ιατρών & λοιπού προσωπικού καθώς και για το μείζον θέμα του νέου Οργανισμού που πρέπει να διαμορφωθεί έως τέλος του 2017 όπως έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 στις 6.30 μ.μ στη δημοτική αίθουσα Ξυνού στους Μολάους.»

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων

===============