Εργατικό ατύχημα στη Σκάλα - 1/8/2017


Ανακοινώσεις σχετικά με το εργατικό ατύχημα στη Σκάλα σε αντλιοστάσιο του Δήμου Ευρώτα, την 1η Αυγούστου 2017

1. ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους στο χθεσινό εργατικό δυστύχημα στην Σκάλα.
Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες εργάτες, πυροσβέστες και αστυνομικούς  που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται καθώς προσπάθησαν να διασώσουν τα παραπάνω θύματα.
Όλα τα αρμόδια όργανα πρέπει να παρέμβουν άμεσα, ώστε να αποδοθούν, ευθύνες όπου αναλογούν, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και να επιμεληθούν την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

===========

2. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΔΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ      

Εκφράζουμε τα ολόθερμα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού ατυχήματος που συνέβη χθες στην Σκάλα, την Πρωτεύουσα του Δήμου Ευρώτα, κατά την διάρκεια εργασιών καθαρισμού και απόφραξης αποχετευτικών δικτύων.   Σε τέτοιες στιγμές βαθειάς θλίψης και πόνου δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική αντιπαράθεση.
Ως ΝΔ έχουμε εμπιστοσύνη πως οι διωκτικές αρχές και τα όργανα της Δικαιοσύνης θα πράξουν τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους λαθών η παραλείψεων που προκάλεσαν το μοιραίο θανατηφόρο ατύχημα.
Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αδικοχαμένων, ενώ στους τραυματίες, είτε απλοί πολίτες , είτε μέλη των σωμάτων ασφαλείας και της πυροσβεστικής, που με αυτοθυσία έσπευσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια διάσωσης, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

=========

3. Εργατικό Κέντρο Ν. Λακωνίας

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε εχθές το πρωί σε αντλιοστάσιο κοντά στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα Λακωνίας
Καταγγέλλουμε το νέο εργατικό έγκλημα σημειώνοντας ότι οι ευθύνες βαραίνουν κυβερνήσεις και  εργοδότες για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, για την απουσία κατάλληλων υποδομών που θα διασφαλίζουν υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους, για την επικίνδυνη υποστελέχωση κρατικών μηχανισμών ελέγχου που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν ή και να αποτρέψουν τέτοιου είδους δυστυχήματα.
Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα συνεχή δωδεκάωρα, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, οι εργολάβοι που έχουν γίνει συνώνυμοι των δουλεμπόρων και δεν σέβονται ούτε κατ' ελάχιστον την ανθρώπινη ζωή  και στον βωμό του κέρδους τη θέτουν σε κίνδυνο, νομοτελειακά οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα
Απαιτούμε:
Τα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να βρεθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους της τραγωδίας και να παίρνονται  όλα τα απαραίτητα μέτρα που  εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λακωνίας, εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους των αδικοχαμένων και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους.
Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας γιατί η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν την θυσιάζουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

===========

4. ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Οργή  και οδύνη  πλημμυρίζει  τον κόσμο της εργασίας στη Λακωνία και πανελλαδικά .
Σε τραγικό δυστύχημα που  έγινε κατά την διάρκεια  εργασιών απόφραξης και καθαρισμού του αποχετευτικού δικτύου  του Δήμου  Ευρώτα , έχασαν τη ζωή τους  δύο εργαζόμενοι , ένας τρίτος  χαροπαλεύει  και άλλοι δύο τραυματίστηκαν  σοβαρά .

Για άλλη μία φορά , ανθρώπινες  ζωές θυσιάζονται στο βωμό της ελεύθερης  αγοράς .
Μίας  άναρχης και ασύδοτης  αγοράς  που θέλει ολοένα  και περισσότερα κέρδη για την εργοδοσία Που   απαιτεί κακοπληρωμένους εργαζόμενους, εντατικοποίηση  της εργασίας και κατάργηση κάθε μέτρου ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
Θεωρούμε ότι η ανάθεση εκτέλεσης  εξειδικευμένων και επικίνδυνων εργασιών σε ανειδίκευτους  εργαζόμενους  και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και προστασίας, αποτελεί βαριά εγκληματική ενέργεια.
Απαιτούμε την άμεση και πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, την ανάδειξη των υπευθύνων και την παραδειγματική τιμωρία τους. Καταγγέλλουμε ως ηθικούς αυτουργούς, όλες τις μνημονιακές  κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) οι οποίες  συμφώνησαν και νομοθέτησαν την κατάργηση εκείνων των μέτρων και μηχανισμών που ασκούσαν έναν ελάχιστο έλεγχο για τις επικρατούσες συνθήκες στους χώρους εργασίας.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη   ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαστε κοντά τους και συμπαραστάτες στον αγώνα τους.

==============

5. Μείζον αντιπολίτευση Δήμου Ευρώτα (Μέλη της Δημοτικής Παράταξης «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑ - ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»)

Ο επικεφαλής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ευρώτα (Μέλη της Δημοτικής Παράταξης «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑ - ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ») γνωστοποιούν ότι, για το υπόλοιπο διάστημα και μέχρι τη λήξη της τρέχουσας περιόδου, δεν θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εορταστική & πανηγυρική εκδήλωση, φορέων ή συλλόγων του Δήμου. Θεωρούμε την επιλογή μας ως ελάχιστη οφειλή στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας που συνέβη στη Σκάλα.
Ταυτόχρονα εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και τις ευχές μας στις οικογένειες των τραυματιών για γρήγορη ανάρρωση και αποκατάστασή τους, με τη βεβαιότητα ότι τέτοιες πράξεις αυτοθυσίας θα μείνουν διαχρονικά φωτεινό παράδειγμα.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΜΥΛΩΝΑΚΟΥ ΜΕΤΑΞΙΑ
ΚΑΤΣΑΜΠΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΣΑΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΤΑΛΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

=================

6. Π.Α.ΜΕ Λακωνίας

Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, το πρωί, συνέβη πολύνεκρο εργατικό ατύχημα σε εργασίες καθαρισμού αντλιοστασίου αποχέτευσης του Δήμου Ευρώτα, στη Σκάλα Λακωνίας.
Οι πρόσφατοι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανάβουν το πράσινο φως ώστε κεφάλαιο και εργοδοσία να γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι απέναντι στην εργατική τάξη. 
Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. 
Να σπάσουμε το φόβο και το συμβιβασμό. Ζητάμε:
•    Την άμεση διερεύνηση τους εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
•    Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.
•    Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.
•    Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.

=================

==================