Κρούσματα Ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα-Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή

 

Τη λήψη μέτρων από την πολιτεία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ελονοσίας που παρατηρούνται στο Δήμο Ευρώτα ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.           

Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :

Σε Επίκαιρη Ερώτηση μου που συζητήθηκε στις 29/11/2010 είχα θέσει υπόψιν του Υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη το πρόβλημα που είχε προκύψει στον πρώην Δήμο Σκάλας και νυν Καλλικρατικό Δήμο Ευρώτα, με κρούσματα ελονοσίας που παρουσιάστηκαν σε πληθυσμούς μεταναστών που κατοικούσαν εκεί, αποτελώντας άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τότε, ο κ. Τιμοσίδης με διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινούσαν οι σχετικές διαδικασίες για την καταπολέμηση του προβλήματος, με την δραστηριοποίηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και σε συνεννόηση με τον τότε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Χατζημιχάλη θα ξεκινούσαν και οι ψεκασμοί περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2011.

Παρ’ όλα αυτά ελάχιστα έγιναν, ίσως και εξαιτίας των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα το πρόβλημα να έχει διογκωθεί.

Προς επίρρωση όλων αυτών, σε νέο έγγραφο του ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης, αναφέρει ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και ζητά τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, αλλά και τη διενέργεια ψεκασμών, όσο και μέτρων δημόσιας υγείας, όπως η εύρεση και η θεραπεία των πασχόντων αλλοδαπών στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Σκάλας, Βλαχιώτη, Έλους, Αστερίου, Γλυκόβρυσης, με ταυτόχρονη συλλογή πληροφοριών για τις συνθήκες διαβίωσης τους. 

Επίσης, ο Δήμαρχος Ευρώτα ζητά την ενεργοποίηση του τέως Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών που έχει αδρανήσει, την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου για την άμεση αντιμετώπιση της νόσου, την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Σκάλας και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της στέγασης των αθιγγάνων, που κατοικούν εκεί, αλλά και του προβλήματος των μεταναστών εργατών. Τέλος, ζητά τη βοήθεια της Πολιτείας για να ολοκληρωθεί η μελέτη χαρτογράφησης της περιοχής και η καταπολέμηση των κουνουπιών.

Επειδή, μετά από όλα αυτά όπως είναι φυσικό, προκαλείται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, που απαιτεί τη συστράτευση δυνάμεων όλων των αρμοδίων, προκειμένου, να μην εμφανιστούν ασθένειες που έχουν εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εξάλειψη του προβλήματος ;

 

 

  Ο Ερωτών Βουλευτής            

 Αθανάσιος Π. Δαβάκης