Βουλή - 7/7/2017


Ερώτηση Γρηγοράκου στη Βουλή για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου

ΘΕΜΑ : «Αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς»

Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μέχρι και σήμερα, για άλλη μια χρονιά, πάνω από 40.000 παιδιά μένουν εκτός δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και όλα αυτά παρά τις συνεχείς κυβερνητικές εξαγγελίες που προσπαθούσαν να πείσουν ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018 δεν θα μείνει κανένα παιδί άνω των τριών ετών εκτός προσχολικής αγωγής.

Τα αποτελέσματα για τη δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2017-2018», που οργανώνεται από τον αυτοδιοικητικό φορέα ΕΕΤΑΑ, ανακοινώθηκαν πριν από τρεις ημέρες. Όσοι από τους υποψηφίους κατάφεραν να μπουν στον ιστότοπο (eetaa.gr) που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης, μπορούσαν να δουν εάν οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα, οι δικαιούμενοι Voucher, δηλαδή του κουπονιού με το οποίο εξοφλείται η συνεισφορά του γονέα στον δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό που θα βρει θέση, είναι 92.231 έναντι 84.800 της τελευταίας χρονιάς. Επίσης, οι έγκυρες υποψηφιότητες ήταν φέτος 132.982, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Στην πραγματικότητα, φέτος κρίθηκαν έγκυρες οι αιτήσεις για 132.982 παιδιά, αλλά εγγράφονται τα 92.231. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός δωρεάν φιλοξενίας 40.751 βρέφη και νήπια. Πέρυσι οι έγκυρες αιτήσεις ήταν 121.569 και τα κουπόνια 84.800, άρα έμεναν εκτός σχεδόν 37.000.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των ωφελουμένων μπορεί τελικά να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα συμβεί μέσω της «ανακατανομής των Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών». «Έτσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ. Πρόκειται για μια επανάληψη του φαινομένου που παρατηρήθηκε πέρυσι και το οποίο είχε ως συνέπεια χιλιάδες παιδιά να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους τον Οκτώβριο αντί για την 1η Σεπτεμβρίου.

Από ό,τι φαίνεται η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης εξαντλείται για πολλοστή φορά σε κούφιες επικοινωνιακές εξαγγελίες.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

    Για ποιο λόγο, την στιγμή των αποτελεσμάτων ανακοινώνονται 92.231 κουπόνια, ενώ το κράτος ισχυρίζεται, πως διαθέτει κονδύλια για 100.000;

    Αν, πότε και με ποιό τρόπο θα διασφαλίσετε πόρους για την κάλυψη των παιδιών που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών;

    Πότε ακριβώς θα κριθούν οι αιτήσεις των σχεδόν 500 δικαιούχων, κυρίως αγροτών, που δεν μπόρεσαν ακόμη να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, για να συμμετάσχουν στη διαδικασία και σύμφωνα με την ΕΕΤΑ η εξέτασή τους θα γίνει αργότερα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Εύη Χριστοφιλοπούλου